Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'unes mans amb diners i un moneder

El truc per fer baixar la factura de la llum a casa teva (des d'avui mateix)

Aquest truc t'ajudarà a estalviar uns quants euros a final de mes

La factura de la llum és una de les despeses a què fa més por enfrontar-se a final de mes. Amb l'enorme pujada dels preus de l'electricitat a Europa, en general, i a Espanya, en particular, cada cop són més les famílies que no poden fer-hi front.

En primer lloc, cal decidir si s'opta pel mercat lliure i el regulat. Tot i que abans era una decisió més o menys senzilla, ara no ho és tant a causa del nou mecanisme de compensació derivat de la limitació del gas.

En aquest context social i econòmic, cada cop més volàtil, encara hi ha esperança. Hi ha certes eines prou senzilles  d'utilitzar que et poden ajudar a rebaixar la factura de la llum, fins i tot, quan penses que això ja és impossible.

Tingues sempre la teva factura de la llum a mà

Només hi ha una manera de conèixer el consum elèctric de forma segura. El primer que has de fer és comptar amb la teva factura de la llum, gràcies a la qual podràs saber quina és la teva distribuïdora. Si tens els quatre primers dígits del número CUPS, podràs comprovar-ho al web Tarifaluzhora. D'altra banda, també hi ha la comercialitzadora amb la qual tens contractat aquest bé bàsic. A més a més, a través del document podràs accedir a informació com ara la tarifa i el preu del kWh, els peatges o els càrrecs fixos i els variables.

El següent pas consisteix a accedir al teu comptador intel·ligent

Quan tingues tota la informació que necessites, el següent que has de saber és el teu consum elèctric real. Per fer-ho, t'has de posar en contacte amb la teva empresa distribuïdora per poder accedir al comptador intel·ligent: això és ràpid i només hauràs de donar les teves dades personals i dígits de la CUPS. Quan tinguis accés autoritzat, podràs veure quant consumeixes cada hora, cada dia, cada setmana i, fins i tot, cada any.

Factura de la llum
Tingues la teva factura de la llum a mà. | Getty Images

Aquest és el truc definitiu per estalviar en la factura de la llum

Tenir totes aquestes dades a mà et permetrà avançar cap al pas següent. Aquest consisteix a entrar al comparador de tarifes ofert per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). El pots trobar a través del cercador d'Internet, així com a través del codi QR que hi ha imprès a la factura de la llum.

Coneixeràs diferents ofertes d'electricitat

Aquest comparador de tarifes és una gran eina que permet veure totes les ofertes d'electricitat disponibles. A més a més, també podràs introduir les dades personals per obtenir ofertes personalitzades.

Decideix quin tipus d'oferta cerques

Un cop dins del comparador, podràs triar entre tarifes de gas, d'electricitat o totes dues. Després, hauràs d'introduir el teu codi postal. Amb totes aquestes dades, podràs fer una comparativa com a consumidor o també podràs pujar les teves dades en format CVS, document aportat per l'aplicació o el web d'accés al comptador intel·ligent.

L'eina us ofereix propostes personalitzades

Quan hagis introduït totes les dades necessàries, al comparador apareixeran diverses ofertes procedents de diferents comercialitzadores de la zona. Així, comprovaràs quin és el teu consum i la despesa associada. Per descomptat, una de les dades més importants que podràs saber és quin serà l'estalvi, sempre estimat, en el cas d'escollir una empresa diferent.

Com veus, per estalviar a la teva factura de la llum, pots fer ús de les eines disponibles al mercat. Quan coneguis la teva despesa i les teves necessitats, podràs triar altres opcions que t'ajudin a pagar el kWh més barat o que s'adaptin millor a la teva economia.