Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una imatge de fons d'un salmó a trossos i una noia menjant amb una forquilla

L'aliment amb 5 vegades més omega-3 que el salmó: saborós i ple de proteïnes

Consisteix en un aliment molt saludable, baix en calories i veritablement versàtil

Quan pensem en aliments rics en omega-3, el primer que ens ve a la ment són els peixos blaus, com el salmó, el verat o la tonyina. Tot i això, hi ha un altre aliment que supera amb escreix l'aportació d'omega-3 d'aquests peixos i que, a més, té moltes altres propietats beneficioses.

Quan pensem en àcids grassos omega-3, és probable que associem automàticament aquesta valuosa font de nutrients amb peixos blaus. Com el salmó.

De manera similar, en parlar de proteïnes, és comú relacionar-les amb carns com el pernil serrà o una suculenta llaminadura. Però, més enllà d'aquests aliments coneguts pel seu perfil nutricional, encara hi ha un món d'opcions per explorar. És un petit tresor ple de nutrients.

Quin és l'aliment amb més omega-3 que el salmó?

Es tracta de la quinoa. Un meravellós pseudocereal que es consumeix com un cereal, per la qual cosa es pot preparar de moltes maneres. Com en amanides, sopes, guisats, hamburgueses,'tortitas', galetes, etc.

Té un sabor suau i una textura cruixent, i es pot combinar amb altres ingredients dolços o salats. A més, és apta per a celíacs, ja que no conté gluten.

Muntatge amb un bol ple de cereals de fons i una cullera de fusta amb cereal kañiwa
Efectivament, la quinoa és l'aliment estrella, amb molt més contingut en omega-3 que el salmó | Getty Images, Pexels

Un tresor ple d'omega-3

La quinoa és l'aliment amb més quantitat d'omega-3 que existeix a la natura. Segons un estudi publicat a la revista Food Chemistry, 100 grams de quinoa aporten més de 8 grams d'aquest greix insaturat. Mentre que el salmó només aporta 2,5 grams.

De fet, si ho comparem amb la resta de peixos coneguts, el verat aportaria 2,65 grams i la tonyina només 1,30 grams. Per tant, ens trobem davant d'un aliment ideal per aportar la quantitat diària recomanada d'omega-3.

En aquest sentit, cal recordar que el consum diari s'estima des d'1,1 a 1,6 grams al dia. Per tant, amb una sola ració de quinoa es pot cobrir aquesta necessitat i obtenir-ne tots els beneficis.

Una font de proteïna vegetal completa

La quinoa és un aliment molt ric en proteïnes vegetals de gran qualitat. Conté més d'un 13% de proteïnes, fet que suposa el doble que l'arròs o el blat. A més, té els 9 aminoàcids essencials que el nostre cos necessita per formar teixits, hormones, enzims i anticossos.

Les proteïnes són fonamentals per a la nostra salut, ja que participen en nombrosos processos vitals. Entre les seves funcions destaquen mantenir i reparar la massa muscular; regular el metabolisme o transportar oxigen i nutrients.

Un còctel de vitamines i minerals

La quinoa també destaca per la seva aportació a altres nutrients igual d'essencials. Per exemple, conté una gran varietat de vitamines i minerals essencials per al bon funcionament del nostre organisme.

Entre els minerals que aporta la quinoa hi ha el calci, ferro, magnesi, fòsfor, zinc, potassi i coure. I també aporta vitamines, principalment del grup B, a més de l''A, la D i l'E.

Repleta de carbohidrats complexos

La quinoa també és una bona font de carbohidrats complexos, que són els que es digereixen més lentament i alliberen glucosa de forma gradual a la sang.

Això evita els pics de sucre i manté la sensació de sacietat durant més temps. A més, ajuda a controlar el pes i a prevenir l'obesitat i la diabetis.

La quinoa té un índex glucèmic de 53; és a dir, baix. L'índex glucèmic és una mesura que indica la velocitat amb què un aliment eleva el nivell de sucre a la sang.

Muntatge amb una imatge de fons d'un metge i en primer pla una persona amb una forquilla a la boca
Menjar quinoa et pot ajudar a controlar el pes i a prevenir l'obesitat i la diabetis | Getty Images

Els aliments amb un índex glucèmic alt provoquen una pujada ràpida de la glucosa, cosa que estimula la secreció d'insulina i l'emmagatzematge de greix.

Els aliments amb un índex glucèmic baix tenen l'efecte contrari: mantenen la glucosa estable i afavoreixen l'ús del greix com a font d'energia.

100 grams de quinoa aporten al voltant de 52 grams de carbohidrats i unes 350 calories. Per tant, la quinoa és un carbohidrat complex amb un baix índex glucèmic que es pot incloure en una dieta equilibrada i saludable.

Com veiem, la quinoa és un aliment extraordinari que té 5 vegades més omega-3 que el salmó, a més de ser una font de proteïna vegetal completa, un carbohidrat complex amb baix índex glucèmic i un còctel de vitamines i minerals. La quinoa és saborosa, versàtil i plena de propietats beneficioses per a la nostra salut. A què esperes per incloure-la a la teva dieta?