Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Tres clientes caminen en direcció a l'entrada de la botiga *Lidl

Lidl, en problemes: Facua denuncia descomptes enganyosos en alguns productes

Consideren que no existeix aquesta rebaixa en el preu

No és or tot el que llueix a Lidl i sembla que s'acosten problemes per a la cadena de supermercats alemanya. La publicitat enganyosa, si es detecta, sol ser motiu de denúncia. Sobretot en aquests moments en què es miren amb lupa els descomptes que tant anuncien les cadenes.

I és que des de fa mesos s'està anunciant que per fer la compra més assequible, abaixaran els preus. Cada cadena cerca fer-ho d'una manera diferent. Sigui a través de campanyes, ofertes puntuals, promocions… Tot té el mateix objectiu i no és altre que oferir productes més barats.

Els clients no sempre s'han fiat d'aquestes iniciatives i, per això, han buscat el parany. Però, no són els únics. També hi ha organitzacions que estan fent estudis per saber què hi ha darrere i si són tan reals com anuncien les mateixes cadenes.

Una és Facua-Consumidors en Acció. Aquesta associació fa estudis mensuals sobre els preus afectats per la rebaixa de l'IVA. Per fer-ho, utilitza com a mostra vuit grans cadenes de distribució del nostre país. A l'últim que han dut a terme, Lidl no ha sortit gaire ben parada.

Denúncia davant del Ministeri de Consum

Ha estat ara quan Facua-Consumidors en Acció ha anunciat que ha denunciat Lidl al Ministeri de Consum. Al·leguen que han fet publicitat enganyosa amb els descomptes dels seus productes. Concretament, expliquen que han ofert rebaixes falses en molts.

Per a ells, Lidl està incomplint l'article 20 de la Llei 7/1996 del 15 de gener d'ordenació del comerç detallista en anunciar com a preu anterior a l'etiqueta d'oferta un valor que l'article no ha tingut, almenys, durant els 30 dies anteriors.

Primer pla d'un envàs amb carn i l'etiqueta amb el preu
La Facua assenyala Lidl i la suposada publicitat enganyosa dels seus productes | Getty Images

En aquest es matisa que «sempre que s'ofereixen articles amb reducció de preu, haurà de figurar amb claredat el preu anterior juntament amb el preu reduït, tret del cas que es tracti d'articles posats a la venda per primera vegada. S'entendrà per preu anterior el menor que s'hagués aplicat sobre productes idèntics en els trenta dies precedents».

En concret, Facua ha identificat aquesta infracció a 9 dels 61 articles que ha analitzat. El problema és que aquests es venen al juny amb un preu en oferta que és idèntic al que tenien al maig, quan no estaven promocionats amb descompte.

Aquests són els productes posats en dubte

L'objectiu de Facua és que el Ministeri de Consum obri una investigació a Lidl. En cas que s'apreciï la possible infracció, vol que s' imposi una sanció a la cadena alemanya com a càstig per haver vulnerat la llei. D'aquesta manera, busquen que, si volen  fer descomptes, aquests siguin reals.

La mateixa associació ha donat a conèixer en una llista quins són els articles amb un descompte enganyós. A l'apartat de pasta tenim els espagueti número 3 Combino d'1 quilo i els espagueti número 3 integral Combino de 500 grams. També hi ha els macarrons ratllats Combino de 500 grams i el número  6 d'1 quilo.

Carro de compra a l'interior d'un supermercat, davant de les neveres
Facua ha detectat irregularitats a les ofertes dels diferents productes | Getty Images

Els ous són els següents productes que apareixen en aquesta llista. En concret, trobem els de talla L cria a terra de 12 unitats; els de talla L cria a terra de 24 unitats; i, per acabar, els de talla M criats a terra de 24 unitats.

Tanquen la llista dos diferents tipus de llet. La primera és la sencera de la marca Milbona en el format d'1 litre. Per altra banda, tenim la llet sencera sense lactosa també de Milbona, que es ven en el mateix format.