Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una cullera plena d´oli d´oliva de fons i una dona amb cara de sorpresa

L'oli barat i poc conegut que és gairebé tan saludable com el d'oliva

L'Institut del Greix (IG) ha realitzat un estudi per classificar els olis i greixos comestibles segons la qualitat nutricional

En un món ple d'opcions quan es tracta d'olis i greixos comestibles, pot ser difícil saber quina és l'opció més saludable. Afortunadament, l'Institut del Greix (IG), del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha dut a terme un estudi per classificar els olis segons la qualitat nutricional.

Aquest estudi, publicat a la revistaNutrient, proposa un sistema de puntuació innovador. Es tractaria d'un sistema que pot ajudar els consumidors a triar opcions més saludables dins de l'àmplia varietat de productes disponibles.

I és que, durant molt de temps, els greixos i olis comestibles han estat objecte de controvèrsia a causa del seu alt contingut calòric i de la seva suposada relació amb malalties cardiovasculars. Tot i això, el CSIC assenyala que aquesta percepció negativa no sempre té el suport d'una evidència científica sòlida.

En aquest sentit, els olis refinats i aquells alts en àcids grassos omega-6 han estat estigmatitzats de manera injusta de vegades. Però, quin és l'oli econòmic i poc popular que ha aconseguit gairebé tan bona posició com l'oli d'oliva?

Muntatge d´oli d´oliva amb bitllets d´euro
Si busques una alternativa més barata a l'oli d'oliva, aquesta opció et pot interessar | Getty Images

Aquest és l'oli econòmic gairebé tan saludable com l'oli d'oliva

El nou enfocament de classificació desenvolupat per l'IG es basa en l'avaluació dels compostos lipídics presents als diferents olis i greixos comestibles.

Per fer-ho, es va assignar una puntuació a cada compost, tenint-ne en compte el contingut en cada tipus d'oli o greix en particular. Al final del procés, es van sumar els punts i es van classificar els olis i greixos segons la seva posició al percentil corresponent.

En una posició sorprenent, l'oli de lli o de llinosa ocupa el segon lloc a la classificació, superant l'oli d'oliva i la pinyolada d'oliva. L'oli de llinosa destaca per ser un dels pocs aliments d'origen vegetal que conté nivells molt alts d'omega-3, en un rang del 50% al 60%.

Això ho converteix en una excel·lent opció per a aquells que no consumeixen peix, així com per a vegetarians i vegans. El consum d'aquest oli pot contribuir a la prevenció i la reducció de malalties cardiovasculars. Tot això gràcies al fet que ajuda a combatre l'obstrucció de les artèries causada per l'acumulació de greixos i colesterol.

A més, se li atribueixen beneficis en la prevenció i el tractament de malalties. Entre aquestes destaquen principalment la diabetis, el càncer, l'osteoporosi i l'artritis, així com en trastorns autoimmunes i neurològics.

Muntatge amb una setrillera plena d'oli de lli i un cercle amb llavors de lli
L'oli de lli és una opció gairebé tan saludable com l'oli d'oliva | Getty Images, Yana Gayvoronskaya

Quines qualitats nutritives ofereix l'oli de lli?

L'oli de lli, també conegut com a oli de llinosa, és un producte natural que ha guanyat popularitat els últims anys a causa de les seves impressionants qualitats nutritives.

Aquest oli, derivat de les llavors de lli, ha esdevingut una alternativa excel·lent per a aquells que busquen millorar la seva salut a través d'una dieta equilibrada.

Una de les característiques més destacades de l'oli de lli és el contingut alt d'àcids grassos poliinsaturats omega-3. Aquests àcids grassos essencials són fonamentals per al funcionament correcte de l'organisme, ja que tenen un paper crucial en la salut cardiovascular, el sistema nerviós i la funció cerebral.

A més, l'oli de lli és una opció especialment valuosa per a aquells que segueixen una dieta vegetariana o vegana, ja que és una de les poques fonts vegetals riques en omega-3. De fet, el consum regular pot tenir beneficis significatius per a la salut del cor.

[WhatsAppGroup]1[/WhatsAppGroup]

Això és a causa de la presència en la seva composició d'àcids grassos omega-3. Aquests àcids grassos ajuden a reduir els nivells de colesterol LDL (colesterol 'dolent') i triglicèrids a la sang. Això disminueix el risc de malalties cardiovasculars, com la hipertensió i els atacs cardíacs.

També s'ha observat que l'oli de lli pot contribuir a reduir la inflamació al sistema cardiovascular, cosa que és crucial per mantenir una salut òptima.

Quins altres beneficis ofereix l'oli de llinosa?

Un altre aspecte important de l'oli de lli és la capacitat per millorar la salut cerebral. De fet, tenen un paper essencial en el desenvolupament i el funcionament del cervell, per la qual cosa el seu consum pot beneficiar la memòria, la concentració i l'estat d'ànim.

Finalment, també és conegut pel seu efecte beneficiós a la salut intestinal. Conté fibra dietètica i compostos anomenats lignans, que actuen com a prebiòtics.

És a dir, promouen el creixement de bacteris saludables a l'intestí, contribuint a mantenir un equilibri adequat de la microbiota intestinal i a millorar la digestió.

És cert que l'oli d'oliva verge continua sent el líder indiscutible quant a qualitat nutricional, segons l'estudi realitzat per l'IG. Tot i això, l'oli de lli o de llinosa es presenta com una alternativa saludable, especialment per a aquells que busquen fonts vegetals d'àcids grassos omega-3.