Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Doctora amb una imatge de fons d'una oliera plena d'oli d'oliva

L'oli vegetal que és millor que el d'oliva i que redueix el colesterol dolent

Replet de nutrients, i ric en antioxidants, seria una opció natural ideal contra el colesterol alt

Avui dia ens podem trobar amb una àmplia varietat d'olis vegetals, i no només als supermercats, sinó també a herbolaris i botigues especialitzades.

Si bé és cert que l'oli d'oliva ha ocupat un lloc destacat a causa dels seus nombrosos beneficis per a la salut i la versatilitat culinària, has de saber que hi ha una opció que seria molt millor.

És cert que, els darrers mesos, el preu de l'oli d'oliva s'ha incrementat notablement. I, d'acord amb els experts (tal com ja han anat advertint), el seu preu continuarà augmentant de manera considerable en un futur pròxim.

Tot plegat ha provocat que molts consumidors busquin opcions més econòmiques i saludables. I és aquí quan ens trobem amb un oli vegetal que es pot convertir en una alternativa cada cop més popular i prometedora.

Quin és l'oli vegetal que supera l'oli d'oliva?

Si vols cuidar la teva salut i la teva butxaca, potser t'interessa conèixer les propietats de l'oli de sèsam. Destaca perquè és un producte natural que té molts beneficis per a l'organisme i que pot ser una bona alternativa a l'oli d'oliva.

L´oli de sèsam s´extreu de les llavors madures d´aquesta planta, que es torren i es premsen en fred per obtenir un líquid de color, sabor i aroma característics.

Consisteix en un meravellós oli vegetal que es fa servir molt a la cuina asiàtica, especialment per preparar salses, amanides i plats calents. Però, a més dels seus usos culinaris, l'oli de sèsam també té aplicacions cosmètiques, ja que és molt bo per als cabells i la pell.

Muntatge amb un pot ple d'oli de sèsam i un cercle amb llavors de sèsam amuntegades
L'oli de sèsam és un meravellós oli, ple de beneficis per a la salut | Yana Gayvoronskaya

Quins beneficis té l'oli de sèsam?

1. És un aliat per al cor

L'oli de sèsam conté àcids grassos poliinsaturats, com ara l'omega 3. Aquests àcids ajuden a reduir els nivells de colesterol dolent (LDL) i a prevenir malalties cardiovasculars.

També aporta minerals com el magnesi, el coure i el fòsfor, que contribueixen a regular la pressió arterial i a enfortir els vasos sanguinis. A més, és ric en calci, ferro i vitamines del grup B, que afavoreixen la salut òssia i la producció de glòbuls vermells.

2. És un antioxidant natural

Té un alt contingut en antioxidants, que protegeixen les cèl·lules de l'estrès oxidatiu causat pels radicals lliures. Els radicals lliures són molècules inestables que poden fer malbé l'ADN i provocar malalties degeneratives.

En consumir oli de sèsam, estaràs prevenint aquestes malalties i millorant el teu aspecte físic. Tot això gràcies al fet que els antioxidants també retarden l'envelliment cutani i prevenen les arrugues i les taques.

3. És un hidratant natural

Té propietats emol·lients i hidratants, que el fan ideal per nodrir la pell i els cabells. Pots usar-lo com a màscara capil·lar per reparar les puntes obertes i donar-li brillantor i suavitat a la teva cabellera.

També pots aplicar-lo sobre la pell per millorar-ne l'elasticitat i suavitat, i per tractar problemes com la sequedat, la irritació o les estries.

Muntatge amb una dona pentinant-se i un cercle amb una pinta ple de pèls
Aplicat sobre el cabell, és una opció única per cuidar-lo i protegir-lo | Rattanakun, Africa Images

4. És un calmant natural

Té un efecte relaxant sobre el sistema nerviós, ja que conté tirosina, un aminoàcid que intervé a la síntesi de serotonina. La serotonina és una hormona que regula l'estat d'ànim, la son i la gana, i que es coneix com l'hormona de la felicitat.

En prendre oli de sèsam, estaràs augmentant els nivells de serotonina al teu cervell, cosa que t'ajudarà a sentir-te més tranquil·la i feliç. Com veus, l'oli de sèsam és un producte molt complet i saludable, que pot ser una bona opció per substituir l'oli d'oliva en algunes ocasions.

Tot i això, recorda que no has d'abusar de cap tipus de greix, per molt saludable que sigui, ja que pot tenir efectes negatius sobre el teu pes i la teva salut.

Això sí, l'ideal és consumir una quantitat moderada d'oli de sèsam al dia. Preferiblement en cru o a baixa temperatura, per no alterar-ne les propietats.