Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Detall de dues persones prenent cafè en un bar

Mai prenguis un cafè abans d'anar a comprar: hi troben un efecte molt negatiu

El cafè podria influir més del que creiem en les nostres decisions

El cafè és, probablement, una de les begudes més consumides i famoses a tot el món. Sol, descafeïnat, amb llet... hi ha mil maneres de prendre'l. Tot i això, mentre uns es declaren usos fanàtics d'aquesta beguda, altres intenten fugir-ne a causa de «l'impacte» que causa al nostre organisme. En qualsevol cas, quins efectes ens podria produir el cafè?

El cafè, una beguda que pot interferir en el nostre comportament i consum

Tots sabem que una de les principals característiques del cafè (a més del seu inconfusible sabor) és el seu efecte estimulant. Moltes persones hi recorren quan necessiten mantenir-se actives o despertes, i per descomptat, consumir 2 o 3 sol ser la millor manera d'aconseguir-ho.

Tot i això, és important destacar que el cafè no és una beguda apta per a tothom, especialment per a persones que pateixin determinats problemes. Però més enllà d'això, que ho tractarem després, hi ha certes situacions en què el consum podria interferir en la nostra conducta.

Got de cafè
El cafè una de les begudes més consumides i famoses del món | Getty Images

Per entendre millor això, explicarem l'estudi que es va dur a terme i que va ser publicat a la revista Journal of Marketing. Pel que sembla, la base d'aquest estudi se sustenta en la hipòtesi següent: consumir cafè abans de sortir a comprar s'associa a una despesa més gran.

Aquest treball, realitzat dins l'àmbit del màrqueting i tenint en compte amb una perspectiva mèdica, ha posat en manifest una informació molt interessant. Tal com comentàvem anteriorment, la cafeïna és la principal característica del cafè, i és precisament aquesta part estimulant la que sembla donar aquesta associació.

En consumir cafè, el nostre organisme experimenta una mena d'excitació energètica, cosa que segons aquest estudi provocaria la necessitat de buscar estímuls sensorials plaents.

Per això, si prenem un cafè just abans de sortir a comprar, és molt probable que l'estat en què es troba el nostre cos ens indueixi a comprar determinats productes. Però compte, perquè no es val qualsevol producte: el plaer sensorial es produeix quan s'observen i es compren productes hedònics, concretament.

A diferència dels productes utilitaris, els hedònics són tots aquells que provoquen valor, curiositat o entreteniment a la persona. Aquest fet, doncs, donaria resposta al plantejament inicial de l'estudi.

Consumir cafè... És bo o dolent?

Sense perdre de vista aquesta nova associació, és molt probable que els departaments de màrqueting ho considerin com una font de possibilitats. D'aquesta manera, no ens hauria d'estranyar que els comerços tinguessin en compte, a partir d'ara, la relació entre el consum de cafè i l'increment de les vendes.

Detall d'un cafè amb llet
El cafè pot tenir efectes directes a les nostres ganes de comprar | Getty Images

Però independentment d'això, no hi ha res com ser objectius i analitzar els pros i els contres del consum d'aquesta beguda. Molts estudis continuen investigant en aquesta línia, i alguns han aconseguit relacionar-ne el consum amb la reducció de determinades afeccions i malalties.

Per exemple, consumir 2 o 3 tasses de cafè al dia podria ser beneficiós, ja que ens ajudaria a reduir el risc de patir malalties com ara la diabetis o la hipertensió. No obstant això, no hem d'oblidar que també hi ha altres estudis que afirmen totalment el contrari. Un consum excessiu de cafè pot provocar arítmies cardíaques, així com hipertensió i taquicàrdia.

Evidentment, els riscos es dispararien si superéssim les quantitats de consum recomanades, que en cap cas haurien de superar les 4-5 tasses diàries si no volem posar en risc la nostra salut. El més recomanable seria, en tot cas, consumir cafè de manera moderada. D'aquesta manera podrem seguir gaudint del sabor i l'aroma sense posar en risc la nostra salut.