Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb dues persones grans parlant i un cercle amb bitllets d'euro

Les malalties que permeten accedir a la pensió amb tan sols 56 anys a Catalunya

Si pateixes una d'aquestes nou malalties, estàs de sort, ja que tindràs l'oportunitat de jubilar-te abans d'hora

Tots sabem que l'edat de jubilació ordinària al nostre territori augmenta any rere any i ho continuarà fent fins a 2027. Si un treballador ha cotitzat 38 anys, l'edat de jubilació serà als 65 anys.

Aquells que no hagin arribat a aquesta quantitat d'anys cotitzats, es poden jubilar als 66 anys i sis mesos. Això sí, per a l'any 2027 s'espera que la jubilació arribi als 67 anys.

Però hi ha gent que es pot jubilar abans. Per exemple, als 56 anys, si posseeix una discapacitat del 45 % i fins i tot podrien fer-ho als 52, si pateix una discapacitat del 65 %.

Les 9 malalties per les quals podràs jubilar-te als 56 anys a Espanya

Va ser el maig de 2023 quan el Consell de Ministres va aprovar el Reial decret 370/2023 perquè milions de jubilats poguessin accedir a la jubilació anticipada amb aquest grau de discapacitat.

Estem parlant d'un Reial decret que té l'objectiu d'abaixar els anys de cotització des dels 15 anys fins als cinc des que es diagnostica aquesta malaltia. T'exposem quines són les malalties proposades pel govern espanyol amb què et pots jubilar anticipadament.

Malalties que permeten la jubilació als 56 anys el 2024

MALALTIACARACTERÍSTIQUES
Discapacitat intel·lectualAbsència de capacitat d'aprendre i funcionar normalment a la vida quotidiana
Paràlisi cerebralDesenvolupament anormal del cervell que afecta la capacitat de controlar els músculs
Anomalies genètiquesSíndrome de Down, síndrome de Prader Willi, síndrome X fràgil, osteogènesi imperfecta, acondroplàsia, fibrosi quística o malaltia de Wilson
Trastorns de l'espectre autistaProblemes amb la comunicació i la interacció socials, i conductes o interessos restrictius o repetitius
Anomalies congènites secundàries a TalidomidaDanys als nervis, que poden ser greus i permanents
Seqüeles de pòlio o síndrome postpòlioAfecta els músculs i els nervis. Causa debilitat, fatiga i dolor muscular o articular
Dany cerebral adquiritTraumatisme cranioencefàlic, seqüeles de tumors SNC, infeccions o intoxicacions
Malaltia mentalEsquizofrènia, trastorn bipolar
Malaltia neurològicaEsclerosi lateral amiotròfica, esclerosi múltiple, leucodistròfies, síndrome de Tourette o lesió medul·lar traumàtica

Parlem d'un tipus de patologies o malalties que pots demanar, si ets autònom o treballador per compte d'altri, i has treballat el temps mínim cotitzat. És ressenyable apuntar que per tenir accés a aquesta sol·licitud caldrà fer-ho a través d'un informe mèdic.

En aquest ha de quedar acreditat que es pateix la malaltia en qüestió durant cinc anys. A més, a l'informe de l'Institut de Majors i Serveis Socials (IMSERSO) haurà d'aparèixer la data en què s'hagi presentat aquesta discapacitat.