Tres mantegues d'Asturiana no compleixen la legislació europea segons FACUA

Han demanat la seva retirada perquè incorporen diversos additius que estan prohibits en l’elaboració del producte

Central Lechera Asturiana  ha de retirar diversos productes  del mercat perquè no compleixen amb la legislació europea  que regula la composició dels aliments. Segons ha informat l'organització FACUA-Consumidors en Acció, la companyia espanyola estaria comercialitzant il·legalment tres «mantegues» que incorporen certs additius que estan prohibits en l'elaboració d'aquest producte.

Així ho han denunciat en un comunicat a través de la pàgina oficial de FACUA. A més a més, des de l'organització no governamental han demanat la retirada del mercat d'aquests tres productes , ja que «contenen fins a quatre additius que estan prohibits  en l'elaboració de la mantega».

Asturiana estaria infringint la llei

En aquest sentit, les tres «mantegues» d'Asturiana que es veuen afectades són la  'fàcil d'untar lleugera', la 'fàcil d'untar Mediterrània'  i la 'sense lactosa lleugera'. Les dues primeres perquè «inclouen l'estabilitzant I401, els emulgents I471 i I476 i el conservador I202», la tercera perquè conté els additius  E471, E476 i E202. En aquest sentit, cal destacar que en el cas de la 'Mediterrània' no s'especifica envàs que sigui «mantega», però així la publiciten. 

Segons ha exposat FACUA, l'additiu E401, alginat de sodi, és un escumant natural, espessidor i gelificant, mentre que l'E471 es fa servir per allargar el temps d'humitat dels productes i l'E202 per evitar l'aparició de fongs i llevats. Finalment, l'E475 és un emulsionant sintètic. Per tant, Asturiana estaria cometent una infracció de la Llei General per la Defensa dels Consumidors i Usuaris.

«L'alteració, adulteració o frau en béns i serveis susceptibles de consum per addició o sostracció de qualsevol substància o element, alteració de la seva composició o qualitat, incompliment de les condicions que corresponguin a la seva naturalesa» és una infracció recollida en el Reglament (CE) núm. 1333/2008 del Parlament Europeu i del Consell, de 16 de desembre de 2008, sobre additius alimentaris, que estableix que en l'elaboració de la mantega no està permès l'ús de cap mena d'additius

Les mantegues d'Asturiana incompleixen la legislació europea
Diverses mantegues d'Asturiana incompleixen la legislació europea | CatalunyaDiari.cat

Fins a 900.000 euros de multa

Tal com han indicat en el comunicat, FACUA considera que Asturiana «està incorrent en una infracció molt greu de la legislació de defensa dels consumidors». Com a conseqüència d'això, la companyia pot ser multada «des de 18.001  fins a 900.000 euros, podent superar aquesta quantitat fins a aconseguir el quíntuple del valor dels productes o serveis objectes de la infracció».

Per aquesta raó l'organització ha denunciat la situació davant l'agència de Sanitat Ambiental i Consum del Principat d'Astúries, on l'empresa té la seva seu social i també han demanat a l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentaria i Nutrició, AECOSAN, que retiri del mercat les tres «mantegues» de Central Lechera Asturiana que infringeixen la llei.

Per una altra banda, moltes companyies es veuen afectades per l'incompliment de la llei per part d'algun producte o per una falsa alarma que es genera ràpidament entre la societat, com és el cas del torró 'Chocodiskitos' de Mercadona, «cancerigen» segons els rumors perquè conté «cotxinilla E-120, òxid de titani  i goma laca», un additiu que s'extreu dels excrements del cuc de la laca i provoca problemes en la digestió i al·lèrgies.

  • Notícia original de 'La Coctelera': FACUA pide la retirada de tres ‘mantequillas’ de Asturiana por no cumplir la legislación europea.