Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'un conjunt d'aliments saludables damunt d'una taula.

Si menges aquests 10 aliments, previndràs gran part dels tumors: apunta-te'ls

Consumir aquests aliments de manera habitual millora la nostra salut

La correlació entre una dieta saludable i el risc de patir determinades malalties és una cosa que ja és evident. L'alimentació, en aquest sentit, és un dels pilars fonamentals per mantenir el nostre organisme en les millors condicions.

No obstant això, hi ha determinats aliments que no haurien de faltar mai a la teva dieta. Concretament, n'hi ha 10 que són molt beneficiosos per a la nostra salut a causa de les seves propietats anticancerígenes. Vols saber quins són? Pren-ne nota!

L'impacte de les teves pautes alimentàries

La ciència i la medicina han avançat a gran escala aquests últims anys. Gràcies a això, avui dia podem saber amb més exactitud com repercuteixen els hàbits alimentaris a la nostra salut.

L'estil de vida actual, els horaris descontrolats i el tràfec del dia a dia fan que anem molt de pressa. Tot plegat deriva que moltes vegades no ens parem a revisar la nostra alimentació i, evidentment, això ens acaba passant factura.

De fet, s'estima que una bona part de la població continua presentant dificultats per tenir unes pautes alimentàries saludables. En aquest sentit, la nutrició continua sent una assignatura pendent per a molts.

Foto d'un metge omplint un informe en una consulta.
Els casos de càncer han augmentat en els últims anys. | GETTY IMAGES
 

Els 10 aliments que ajuden a prevenir el càncer i que hauries d'incloure a la teva dieta

Paula Jiménez-Fonseca, oncòloga mèdica de l'Hospital Universitari Central d'Astúries (HUCA), assenyala que, a més a més dels factors ambientals i hereditaris, el càncer també està vinculat a la nostra alimentació.

En la majoria de casos, la seva aparició es relaciona amb canvis cel·lulars derivats d'una exposició continuada a agents carcinògens i molts estan presents en determinats aliments.

Per això, l'oncòloga fa un repàs juntament amb Belén Álvarez Álvarez, química i farmacèutica especialista en nutrició, dels 10 aliments que tant sí com no hauríem d'incloure a la nostra dieta per protegir i millorar la nostra salut.

1. Verdures de color vermell

Quan parlem de verdures de color vermell fem referència a totes aquelles que, com el seu nom indica, són de color vermell i/o ataronjat.

En aquest sentit, els tomàquets, les pastanagues, els pebrots, la remolatxa i la carabassa són indispensables. El que és recomanable és consumir una d'aquestes peces al dia.

Foto d'un conjunt de pebrots vermells.
Les verdures vermelles, com el pebrot, són fonamentals en una dieta sana. | Getty Images
 

2. All i ceba

L'all i la ceba es caracteritzen per ser bulbs amb propietats anticancerígenes, antiinflamatòries, antisèptiques, diürètiques, desinfectants i antihipertensives. L'ideal és consumir aquests aliments cada dia, ja que així obtindrem més beneficis.

3. Cols

Les cols, a escala general, són aliments compostos de fitoquímics, unes substàncies que estimulen la producció d'enzims que bloquegen el dany que ocasionen els agents químics.

Contenen grans nivells de vitamines i minerals. Les més recomanades, en aquest cas, són la col, el bròquil, la coliflor, la llombarda, els raves, els naps i les cols de Brussel·les.

4. Fongs

Els fongs, a primera vista, poden no ser l'aliment preferit de molts. Tot i això, les seves propietats medicinals, immunomodulars i antitumorals són molt beneficioses per al nostre cos. T'animem que incloguis a la teva dieta xampinyons, kawaratake, maitake i shiitake.

5. Verdures de color verd

De la mateixa manera que les verdures de color vermell no poden faltar a la nostra dieta, les de color verd tampoc. En aquest sentit, incloure bledes, apis, créixens, canonges, carxofes i espàrrecs resulta molt beneficiós també per prevenir el càncer.

Foto de diverses varietats de verdura de fulla verda.
La dieta verda, com, per exemple, les verdures, manté el nostre organisme sa. | Getty Images
 

6. Fruits vermellosos

A causa de les seves propietats anticancerígenes i antioxidants, els fruits vermellosos resulten imprescindibles a la nostra dieta. Aliments com les maduixes, les cireres, els gerds i les mores estan plens de betacarotens i polifenols.

7. Iogurts i pa integral

El iogurt, juntament amb altres aliments làctics com el formatge fresc, el quefir o el mató, és molt efectius per al nostre sistema digestiu. Si també afegim el pa integral, obtindrem una major aportació en fibra.

8. Oli d'oliva

L'oli d'oliva és ideal gairebé per a qualsevol plat. El millor és consumir-lo cru, per exemple, amb les amanides o les verdures. Com a extra, si consumeixes una cullerada en dejú... Milloraràs el teu trànsit intestinal!

9. Cítrics

Aliments com la taronja, la llimona, la pinya i el kiwi no haurien de faltar tampoc a la nostra alimentació. Tots són rics en vitamina C i antioxidants, propietats imprescindibles per enfortir el nostre sistema immune.

Foto d'un taronger amb taronges.
Les taronges es consideren un dels cítrics més interessants. | Getty Images
 

10. Peixos blaus

I per últim, però no menys important, no ens hem d'oblidar dels peixos blaus. Alguns peixos com la sardina, el seitó, l'anxova, la truita, la tonyina, el salmó o el verat contenen alts nivells de greix saludable. Tots aquests ens ajuden a protegir-nos del càncer i d'altres malalties cardiovasculars.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp