Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dona agafant menjar

Segur que menges bé? La importància de fer dieta per a prevenir els càncers

Menú anticàncer contra la principal causa de mort al món

Milions de persones són diagnosticades de càncer cada any, la principal causa de mort a escala mundial. Per això, tant la prevenció de la malaltia com el seu tractament tenen tanta importància. En aquest context, una alimentació adequada, deixar de fumar i limitar el consum d’alcohol són factors que redueixen el risc de patir-lo i milloren el pronòstic. 

Com dèiem, una alimentació saludable és de gran importància a l’hora de prevenir molts tipus de càncer. Tot i això, val a dir que no existeixen aliments miraculosos que curen o eviten la seva aparició. Ni tampoc ingredients de la dieta que el provoquin directament: és el conjunt dels nostres hàbits alimentaris el que redueix o augmenta les probabilitats de caure malalts. 

Al llarg de les pròximes línies, els lectors i lectores observaran que, en general, les frases utilitzades per donar recomanacions d’alimentació i càncer són poc contundents; les paraules «sembla» o «podria» es repeteixen constantment. Això es deu al fet que és necessària més investigació per confirmar aquestes troballes i esclarir el veritable impacte de la dieta. 

Algunes pautes per elaborar un menú anticàncer

En primer lloc, és important mantenir un pes saludable: l'excés de greix corporal i les patologies associades, com la resistència a la insulina, s’associen amb un risc major de patir càncer de tiroides, esòfag, vesícula biliar, còlon, ronyó, mama, endometri o pròstata. A més, semblen promoure la metàstasi en alguns tumors, com el de pulmó.

Quant als nutrients i aliments que ajuden a prevenir-lo, la dieta ha de ser rica en fibra (fruita, verdura, llegums i cereals integrals). Incloure sovint aquests aliments en el menú també s’associa amb un risc menor de patir obesitat. 

Concretament, el consum de fruites i vegetals redueix les possibilitats de desenvolupar diversos tipus de càncer, com el de boca i esòfag, mentre que els cereals integrals poden contribuir a prevenir el càncer colorectal. A més de fibra, aquests aliments contenen antioxidants que també podrien protegir a l’organisme. 

Així mateix, s’ha de limitar el consum d’aliments amb un contingut alt de greixos de mala qualitat (greixos saturats i trans), midons i sucres. És el cas dels ultraprocessats (begudes energètiques, embotits, lasanyes, pizzes industrials, patates fregides, etc.) i de carn vermella i processada (embotits, salsitxes…), associats a un risc més alt de patir càncer, en especial el colorectal. 

En relació amb els diferents tipus de dieta, la mediterrània destaca per les seves virtuts, ja que sembla reduir les possibilitats de desenvolupar càncer de mama i de còlon. Es caracteritza per l’ús d’oli d’oliva verge com a font fonamental de greix; una ingesta elevada de verdures, fruites, cereals integrals, fruits secs i llegums; un consum moderat de peix i lactis; i escassa quantitat de carns vermelles o processades. 

Contràriament, l’alimentació occidental amb abundants carns vermelles i processades, begudes ensucrades, carbohidrats refinats i aliments ultraprocessats incrementaria les possibilitats de patir aquestes malalties. 

Diversos productes naturals
La dieta mediterrània sembla reduir les possibilitats de contraure càncer de mama i de còlon | Getty Images

La dieta no cura, però millora la qualitat de vida del pacient

Sembla més o menys evident que la dieta equilibrada disminueix el risc que aparegui el càncer, però no l’evita. Una vegada que apareix la malaltia, sí que pot ajudar, combinada amb el tractament mèdic que correspongui, a millorar el pronòstic i la qualitat de vida del pacient. A més, pot contribuir a mitigar alguns efectes secundaris dels tractaments i disminuir el risc d’infeccions. 

Resulta comú que tots els pacients amb càncer pateixin desnutrició a causa dels tractaments i al curs mateix de la patologia. Evitar-lo o reduir-lo és important, ja que millora el pronòstic. Per a aquestes persones resulta crucial cobrir els requisits d’energia i, especialment, de proteïnes. 

Aquestes últimes són les encarregades de reparar els teixits, que en els malalts de càncer poden estar molt perjudicats a causa d’una cirurgia, la quimioteràpia o la radioteràpia. Constitueixen bones fonts de proteïnes els ous, els lactis, el peix, les aus i els llegums. 

Aquests processos de reparació també requereixen una aportació d’energia extra. Quan no s’aconsegueix arribar a la ingesta requerida –per exemple, per falta d’apetit–, la dieta hauria d’incloure aliments d’una elevada densitat energètica, com la fruita deshidratada o els batuts. Inclús es podrien substituir els cereals integrals per cereals refinats, ja que la fibra genera sacietat. 

En definitiva, la dieta s’ha d’adaptar a l’individu, a les seves necessitats i al seu estat. En aquesta línia, en pacients amb nàusees i vòmits solen ser ben tolerats els aliments freds i lleugers, com la fruita freda triturada, els iogurts o les amanides de pasta o arròs. Si el malalt experimenta alguna dificultat per deglutir, pot resultar útil triturar el menjar i afegir substàncies que espesseixin o gelifiquin per millorar la textura i així evitar recórrer a l'ús d'una sonda per administrar l'aliment.

Com a conclusió, convé recordar que, tot i que la dieta no cura el càncer, millora el pronòstic i ajuda a prevenir-lo, per la qual cosa la inversió en investigació hauria de ser una prioritat. 

 

 

Aquesta notícia és una traducció de l'article publicat originalment en castellà al portal TheConversation.com.