medicaments

Els metges adverteixen dels coneguts medicaments que es fan malbé amb la calor

Si no tenim en compte els aspectes de conservació, la nostra salut podria veure's afectada

No hi ha dubte que aquest estiu és un dels més calorosos i aclaparadors que hem viscut en molts anys. És més, els experts ja fa temps que ho estan advertint, i és que l'increment de les temperatures ens podria passar factura i de moltes maneres.

Medicaments i calor incompatibles?

Si alguna cosa té l'estiu són precisament les altes temperatures. Gràcies a elles podem fer determinats plans que la resta de l'any no faríem, com fer-nos una capbussada a la platja o la piscina. No obstant això, darrerament estem experimentant onades de calor que semblen ser interminables.

Però en qualsevol cas, aquest increment de calor no només afecta i condiciona les persones: també ho fa amb els medicaments. Així és, hem de tenir present que alguns es poden veure afectats per les altes temperatures, i que tal com explicarem a continuació, podrien ser perjudicials per a la nostra salut.

Imatge d'una dona prenent medicaments
Prendre un medicament en mal estat pot passar-nos factura | Getty Images

Així, diversos especialistes d'Atenció Primària del Departament de Salut de la Ribera expliquen la importància de mantenir els medicaments en un estat de conservació òptim. Concretament, asseguren que «s'han de respectar per no perdre la seva eficàcia i seguretat».

Com poden afectar les altes temperatures els medicaments?

Si ens fixem en qualsevol prospecte, veurem que a l'interior s'indica que han d'estar conservats i aïllats lluny de la humitat, l'aire i la calor. La raó d'això és deguda principalment al seu efecte actiu, ja que el canvi sobtat de temperatura pot provocar alteracions i aquestes podrien repercutir al nostre cos.

Entre ells podem destacar principalment un canvi d'aspecte, de potència i fins i tot de composició química. És a dir, els medicaments exposats a la calor poden perdre la seva eficàcia i alterar-ne la composició, de manera que ingerir-los en aquest estat no seria gens saludable.

Encara que tots els medicaments han de ser conservats tal com s'indica al prospecte, hem de tenir especial cura amb alguns en concret. N'hi ha diversos que pel seu aspecte ja de primeres podrien indicar-nos el seu estat, com ara les cremes, els col·liris, els supositoris i els òvuls.

Tot i això, no està de més recordar que qualsevol medicament que no hagi estat conservat en òptimes condicions o, que fins i tot, presenti un estat o aparença 'sospitós', no l'hem d'ingerir mai de cap manera.

En aquests casos el millor que podem fer és anar al nostre centre de salut o consultar amb el metge que ens va receptar aquest medicament. Així mateix, veurem a continuació quina és la forma correcta de conservar els medicaments.

Així és com has de conservar els medicaments

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha establert una sèrie de consells que poden ser molt útils en aquests casos. Si seguim aquests senzills passos, ens assegurarem de conservar la nostra medicació en les millors condicions.

Foto d'un medicament sobre una superfície blava
Hem de mantenir en un lloc fresc i sec els fàrmacs | GETTY IMAGES

De forma general, el més aconsellable és que abans de res llegim detingudament el prospecte que ve al paquet. Si aquests medicaments els tenim a casa, el millor és que es guardin a llocs frescos i secs.

Respecte a alguns medicaments, tots aquells que necessitin conservar-se entre 2°C i 8°C seria ideal que estiguessin a la nevera. Si, per altra banda, hem de fer un viatge amb cotxe, és totalment desaconsellable guardar-los al maleter o la guantera.

I en casos on estiguem a prop de nens, ens hem d'assegurar que no estiguin al seu abast. De la mateixa manera, per evitar riscos, també està indicat conservar-los als seus envasos originals. Si, per contra, hi ha persones d'edat avançada que en requereixen l'ús, en aquests casos el millor és optar per un pastiller que indiqui la dosificació diària.