Una persona fent estiraments a un parc.

La millor hora per fer exercici: podràs reduir el colesterol i aprimar-te

Si bé és cert que practicar esport diàriament és fonamental, si ho fem a una determinada hora, els seus beneficis poden ser fins i tot més grans

L'activitat física i l'esport ocupen un lloc cada cop més important en la nostra vida diària. Ha de ser així, perquè ens ofereix excel·lents beneficis per cuidar la nostra salut.

S'ha demostrat clarament que l'activitat física regular pot ajudar a reduir el risc de malalties cardiovasculars i reduir el risc de pressió arterial alta. Per això, els especialistes recomanen als que pateixen de colesterol alt practicar exercici de forma rutinària.

Quant d'exercici físic hauríem de fer a la setmana?

Cada cop són més els experts que aconsellen practicar exercici físic, si és possible, cada dia. De fet, per gaudir de molts dels seus beneficis no cal fer un exercici vigorós o molt intens. En la majoria de les ocasions, només caldria practicar algun tipus d'activitat física durant, almenys, 30 o 40 minuts. En aquest sentit, una pràctica regular a 2 a 3 vegades per setmana (aproximadament 1 hora cada vegada) és desitjable per obtenir-ne efectes.

Això sí, has de saber que no t'has de limitar a l'esport. En realitat, pots assumir diverses activitats físiques, caminar, netejar, cuidar el jardí, etc. La pràctica s'ha d'adaptar a les diferents edats de la vida.

El que és positiu de l'esport és que no només és beneficiós per al nostre físic, sinó també per a la nostra ment. Un gran nombre d'estudis avala que practicar-lo ens permet millorar les relacions socials, reduir l'estrès i l'ansietat, i prevé el deteriorament cognitiu, entre molts beneficis.

A quina hora hauríem de fer esport?

Quan seria realment més efectiu fer esport? En quin moment de la jornada seria més recomanable? La veritat és que diferents estudis científics han estudiat i investigat sobre això. En els darrers anys, s'ha descobert que l'eficàcia dependria, en realitat, de l'hora del dia en què el practiquem.

Detall dels peus d'una persona corrent
La millor hora del dia per fer esport depèn de molts factors. | Getty Images
La millor hora del dia per fer esport depèn de molts factors. | Getty Images

Bona mostra d'això, la trobem en un assaig controlat aleatori publicat recentment, que no només confirmaria, de manera efectiva, que una hora determinada de la jornada afecta l'eficàcia de l'exercici. L'estudi també mostra que aquests efectes diferirien entre els tipus d'activitats i entre homes i dones.

En el cas dels homes, l'exercici vespertí seria molt útil. Segons els experts, ajuda a disminuir la pressió arterial, el risc de malalties cardiovasculars i la reducció de la sensació de fatiga. A més a més, en comparació amb l'exercici matutí, també seria capaç de cremar una quantitat més gran de greix. Per tant, practicar esport durant les darreres hores de la tarda és millor que fer-ho al matí.

Quant a les dones, l'exercici físic  practicat durant el matí ajudaria a reduir la pressió arterial i el greix del ventre. Així mateix, quan la dona fa exercici físic a la nit, augmentaria la potència, la resistència de la part superior del cos i la força muscular. També milloraria tant la sacietat com l'estat d'ànim; és a dir, en el cas del gènere femení, cada moment del dia compta amb uns avantatges que no en té l'altre.

I l'exercici en dejú?

Segur que ja has sentit que entrenar al matí en dejú és bo per cremar greix, però això no és del tot cert. Per al públic en general no hi ha riscos d'entrenar o practicar qualsevol activitat física amb l'estómac buit.

Detall dels peus d'una persona corrent

Això sí, és imprescindible fer-ho en sessions de baixa intensitat. En definitiva, no hi ha realment una recepta ni una solució miraculosa. Per tant, el millor moment serà aquell que millor s'adapti tant a les nostres preferències com al nostre horari.