Quan arriba l'estiu i comença a estrènyer la calor, és el moment ideal per deixar enrere algunes peces de roba, entre elles el calçat. Bé sigui en xancletes, sandàlies o espardenyes... L'únic que volem és anar fresquets. Però compte! Perquè aquest tipus de calçat també ens pot provocar alguna molèstia.
Rascades i butllofes: la seva aparició a l'estiu
Tot i que un dels nostres principals objectius a l'estiu és anar tan destapats com sigui possible, hem de tenir en compte que l'exposició dels peus ens pot suposar algunes molèsties. I això és evident si tenim en compte que amb l'arribada d'aquesta època també donem pas a un nou tipus de calçat.
La calor, a més de ser molt sufocant i molesta, també ens fa suar, sobretot als peus. Aquests factors, juntament amb altres hàbits que comentarem més endavant, són la causa principal de l'aparició de rascades i butllofes.
Daniel López, podòleg i professor de la Facultat d'Infermeria i Podologia de la Universitat de la Corunya, explica en una entrevista per a Infosalus els principals motius pels quals apareixen aquestes afeccions a l'estiu. A més, també explica alguns trucs perquè no sorgeixin i vagin a més.
A grans trets podem dir que la suor pot ocasionar frecs que irritin la pell. L'aparició de rascades (que posteriorment es converteixen en butllofes) pot ser deguda a múltiples causes. Segons destaca López, una de les principals és la mala cura que tenim dels peus.
La importància del calçat
De la mateixa manera que cuidem i parem atenció a altres parts del cos com la cara o els cabells, també ho hauríem de fer amb els nostres peus. I és que la manca de control per part d'un podòleg especialista podria ser l'origen de molts problemes d'aquest tipus.
Així doncs, anar a aquest especialista ens pot suposar un veritable benefici a curt i mitjà termini, ja que podria ajudar-nos a tractar aquestes problemàtiques i a més a corregir determinades alteracions i deformitats. I encara que és una cosa molt evident, no tothom ho fa.
L'aparició d'aquest tipus de rascades es deu majoritàriament a una cura inadequada. Si bé és cert que hi ha determinades tècniques com llimes, fulles i cremes exfoliants, hem de tenir present que moltes vegades poden acabar cremant i danyant la superfície de la pell.
«Aquesta cura incorrecta, sense una supervisió per part del podòleg per realitzar un correcte tractament, deriva habitualment en l'aparició de papil·lomes, fongs, mala olor, dermatitis de contacte, esquerdes als talons, dureses, callositats i alteracions a les ungles», assenyala López.
Però si hi ha un altre element clau en la cura i la salut dels nostres peus, sens dubte és el calçat. Sí, perquè hi ha determinades pràctiques que podrien passar factura, com fer servir un calçat heretat, inadequat, o de dimensions que no corresponguin amb la nostra talla.
Els materials a partir dels quals estan fabricats també és important. Així doncs, cal parar atenció a tots aquells que tinguin costures o que no ventilin, ja que podrien ocasionar-nos problemes. Així que si volem anar còmodes i evitar aquestes afeccions, el millor sempre és triar un calçat còmode, de la nostra talla i que sigui de material transpirable.
Com podem prevenir-les?
El més important és que sempre anem a revisions periòdiques. Per exemple, si anem com a mínim una vegada cada sis mesos, el podòleg podrà avaluar l'estat dels nostres peus. Així, qualsevol deformitat, dolor o problema muscular podrà ser tractat.
Però a més d'això també és important que nosaltres a casa seguim unes rutines de cura. Podem optar per comprar una crema podològica per hidratar els peus. D'aquesta manera, a més de nodrir-nos i fer-nos un massatge relaxant, també ajudarà que es regeneri la pell i per tant dificulti la presència de gèrmens i infeccions.
Finalment, sempre hem de tenir present que si volem estrenar un calçat nou és molt probable que aquest no s'adapti als nostres peus de forma instantània. Per això, podem optar per posar-nos mitjons, mitges o pantis i així evitarem el contacte directe del peu amb el calçat.
El millor sempre és triar un calçat que s'ajusti a la nostra talla, que sigui un material transpirable i que ens resulti còmode en caminar. I sobretot, davant de qualsevol dubte o inquietud consultar sempre el podòleg, que és la persona que millor ens podrà ajudar pel que fa a la salut dels nostres peus.