Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fruits secs en un bol

El misteriós fruit sec que quasi ningú coneix a Catalunya: bomba de greixos saludables

Menjar fruits secs és la millor manera de proporcionar greixos saludables a la nostra dieta

Tot i que els fruits secs i les llavors no tenen una estació clara, formen part d'una dieta versàtil i de gran qualitat. Algunes persones els eviten per les calories que contenen. Malgrat la seva energia, s'ha demostrat científicament que els fruits secs, les llavors, les ametlles i els cacauets promouen la salut.

D'ells obtenim greixos, proteïnes, fibres, minerals, vitamina E i fitoquímics saludables d'alta qualitat, és a dir, diversos compostos fenòlics. Segons les investigacions, els fruits secs i les llavors són aliments bons i s'han de menjar de diverses maneres. Entre aquests, es diferencien principalment per la quantitat de greix i composició d'àcids grassos, proteïna i fibra.

Quin fruit sec està ple de greixos saludables i no solem consumir gaire?

Els fruits secs i les llavors s'han considerat aliments que engreixaven perquè contenen molt de greix i energia.Tot i això, el seu ús moderat no sembla augmentar el pes. En un estudi, es van afegir nous o dolços a la dieta per obtenir la mateixa quantitat d'energia. Els dolços van conduir a l'augment de pes, mentre que les nous, no.

En aquest sentit, hi ha una varietat de nou que proporcionaria excel·lents quantitats de greixos saludables.Encara que la podem trobar al supermercat, no es caracteritza —precisament— per ser una de les varietats més consumides. Es tracta de la nou de macadàmia.

La nou de macadàmia o nou d'Austràlia és originària de la costa est d'Austràlia.En els darrers anys, ha estat catalogada amb freqüència com la nou més valuosa del món pel fet que el seu cultiu i processament és laboriós i complicat.

Moltes nous de macadàmia
Les nous de macadàmia tenen greixos saludables. | Getty Images

Creix exactament tal com vol, per això, en realitat, es tracta d'una de les nous més complicades i difícils de conrear, ja que la seva cura requereix unes condicions certament òptimes. I només es produeixen nous quan la macadàmia té set anys. Per tot això, la nou de macadàmia és més rara en comparació amb moltes altres i sovint es considera una nou de luxe.

Plena de greixos bons: les propietats de la nou de macadàmia

El sabor de la macadàmia és suau i mantegós, cosa que s'explica per l'alt contingut de greix de la nou. De la mateixa manera, aquesta varietat de nou té menys carbohidrats que altres.

El contingut de greix duna nou de macadàmia pot ser de fins al 75 % del pes de la nou sencera. Millor encara, s'estima que prop del 80 % del greix present en aquestes nous és greix monoinsaturat, que proporciona molts beneficis a la salut. La macadàmia també conté àcids grassos omega-7 i és considerada com una de les poques fonts que hi ha d'àcid palmitoleic.A més d'antioxidants, també conté vitamines del grup B i E. Així mateix, el seu consum ens pot aportar fòsfor, potassi, tiamina, ferro i magnesi.

Per tant, si vols consumir fruits secs veritablement nutritius i saludables, no et pots perdre les delicioses i delicades nous de macadàmia.

Ajuden a reduir el risc de moltes malalties

Les nous i les llavors s'han relacionat amb diversos efectes positius per a la salut als estudis.Pel que sembla, el seu consum estaria lligat a una pressió arterial més baixa i a un risc menor de patir la malaltia de les artèries coronàries.

A més, s'ha trobat que les persones que consumeixen nous i llavors regularment tenen nivells més baixos de sucre a la sang i una menor quantitat de greix intraabdominal, és a dir, visceral, a diferència de les persones amb unadietasense nous i llavors.

També tenen un risc menor de desenvolupar diabetis tipus 2.Especialment, les avellanes, els cacauets, les nous de macadàmia, les ametlles i les pacanes contenen una gran quantitat d'àcids grassos monoinsaturats i antioxidants. Pel que fa a les llavors, es troben especialment en les de carabassa i sèsam.Poden reduir la mortalitat permalaltiescardiovasculars i reduir el risc de desenvolupar diabetis tipus 2.