Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La mà d'un home assenyalant un dècim de la Loteria de Nadal

Per què som tan supersticiosos amb la Loteria de Nadal? Aquesta és la raó

La Loteria de Nadal s'alimenta de moltes creences que s'han transmès de generació a generació

La Loteria de Nadal és un dels esdeveniments més esperats a Espanya, no només pels grans premis que reparteix, sinó també per la quantitat de supersticions que l'envolten.

Des de triar números “de la sort” fins a seguir rituals específics, les creences populars tenen una forta presència en aquesta època de l'any. Però, per què hi ha tanta superstició al voltant de la Loteria de Nadal? Avui, explorem el que diuen els experts en loteria sobre aquestes creences i per què hi confiem.

El motiu de ser tan supersticiosos a la Loteria de Nadal: influeix la tradició

La loteria de Nadal, que se celebra cada 22 de desembre, té una llarga història a Espanya. Es va originar el 1812 i ha crescut fins a convertir-se en un dels sorteigs més grans del món. Al llarg dels anys aquesta tradició ha donat lloc a una sèrie de costums i supersticions que s'han transmès entre generacions.

Un grup de persones celebra amb alegria davant una administració de loteria, mostrant un cartell que indica que han guanyat el segon premi.
Pren nota del motiu pel qual som tan supersticiosos | Europapress

Una de les supersticions més comunes és l'elecció de números basats en dates especials, com ara aniversaris o aniversaris. Moltes persones creuen que aquests números tenen una connexió personal que augmentarà les possibilitats de guanyar. Els experts expliquen que aquesta tendència és deguda a la necessitat humana de buscar patrons i significat en esdeveniments aleatoris.

La psicologia també està darrere de les supersticions

Les supersticions són una forma de donar sentit a allò incert. En el cas de la Loteria de Nadal, les persones enfronten la incertesa de no saber si seran afortunades o no.

Segons els experts, les supersticions ajuden les persones a sentir-se més en control i a reduir l'ansietat relacionada amb l'atzar. Per exemple, si algú creu que un número específic portarà sort, és més probable que se senti optimista i entusiasta en comprar el desè.

El poder de la cultura popular

Les supersticions també han estat alimentades per la cultura popular. Històries de persones que van guanyar la loteria després de seguir certs rituals. O fer servir objectes de la sort han estat àmpliament difoses pels mitjans de comunicació.

Dona assenyalant amb el dit índex cap amunt amb una imatge de butlletes de loteria en un cercle vermell sobre un fons groc.
Hi ha números que no agraden a la majoria de jugadors | Frank Vex, Europapress, NotjungCg

Aquestes històries reforcen la idea que seguir certs comportaments pot influir en el resultat. A més, la Loteria de Nadal és un esdeveniment que uneix les famílies i comunitats, i les supersticions es converteixen en una manera de compartir expectatives i esperances.

El paper dels mitjans de comunicació

Els mitjans de comunicació tenen un paper important en la perpetuació de les supersticions. Durant la temporada nadalenca, els reportatges sobre la Loteria de Nadal sovint destaquen històries sobre persones que han seguit tradicions particulars o que han tingut experiències “afortunades”. Aquests reportatges alimenten la creença que hi ha alguna cosa màgica o especial en aquests rituals.