Una tassa de cafè.

El beneficiós motiu pel qual hauries de prendre un cafè sense sucre cada dia

Els científics han descobert un altre gran benefici de la cafeïna

Qui no ha provat una tassa de cafè almenys una vegada a la vida? La veritat és que és un producte molt comú a tot arreu. De fet, si tenim en compte la quantitat de cafeteries que hi ha al nostre país, sembla que als espanyols els encanta la cafeïna.

Aquest fet seria, en realitat, un factor positiu perquè prendre cafè diàriament aporta molts beneficis. El cafè és excel·lent per a l'organisme, sempre que es prengui de manera moderada i sense excessos. Recentment, els investigadors han descobert un nou benefici del cafè, que podria fer que molts se'l prenguin sense sucre a partir d'ara.

Quins són els beneficis del cafè per a l'organisme?

Un estudi realitzat per investigadors de la Universitat McMaster, a Hamilton, Canadà, va revelar els beneficis de la cafeïna a l'hora de disminuir el risc de malalties cardiovasculars. Un fet que s'explica gràcies a la seva capacitat de reduir la presència del colesterol «dolent».

Els nivells elevats de colesterol contribueixen i s'associen al risc de patir malalties coronàries. Per això, els experts veuen possible el desenvolupament de nous tractaments i fàrmacs derivats de la cafeïna per a aquest tipus d'afeccions.

Cafè sobre una taula a una cafeteria
La cafeïna destaca per la gran quantitat de beneficis que ens aporta. | Getty Images 

Les malalties cardiovasculars o malalties del cor afecten tant aquest òrgan com els diferents vasos sanguinis. Un bon exemple el trobem en la malaltia de les artèries coronàries. Es produeix quan es dipositen greixos o plaques de colesterol, calci i fibrina (substància relacionada amb la coagulació) a les nostres venes i artèries.

L'aterosclerosi o acumulació de placa a les artèries origina un estrenyiment, cosa que a llarg termini pot provocar un bloqueig parcial o complet. Com a resultat, pot arribar a causar un vessament cerebral, un atac cardíac o la mort del teixit a les extremitats (gangrena).

Els alts nivells de colesterol «dolent», doncs, són en gran part els responsables d'algunes de les malalties més comunes d'avui dia.

Dibuix d'una artèria amb glòbuls vermells i colesterol groc.
El colesterol pot arribar a obstruir les venes i les artèries. | Getty Images 

Com actua la cafeïna contra el colesterol «dolent»?

Els científics han descobert que el consum de cafeïna està relacionat amb una reducció de la proteïna PCSK9 al torrent sanguini. Un factor molt beneficiós, ja que disminueix la capacitat del fetge per processar l'excés de colesterol «dolent».

L'absència de la proteïna esmentada no només permet eliminar una major quantitat de colesterol de la sang, sinó que també podria ajudar a fer-ho molt més ràpidament. En definitiva, la cafeïna i els seus derivats podrien resultar claus a l'hora de reduir els nivells de colesterol i prevenir malalties.

Els beneficis del cafè, fins i tot, podrien anar més enllà. Els investigadors exploren ara altres beneficis addicionals de la cafeïna per a la salut.

Una tassa de cafè recent fet.
Prendre almenys una tassa de cafè al dia pot ajudar a gaudir d'una salut cardiovascular millor. | Getty Images 

Per què és millor prendre una tassa de cafè sense sucre?

És comú prendre cafè diàriament amb llet i sucre. Però si desitgem gaudir al màxim dels diferents beneficis que ens pot proporcionar, el millor és prendre-se'l sol. 

Per què és millor el cafè sense sucre ni llet? Molt senzill: el sucre fa malbé les artèries. Es tracta d'un problema ben conegut entre els diabètics, que tenen nivells molt alts de glucosa a la sang. L'excés de glucosa irrita les artèries perquè ataca el vernís que protegeix la paret interna de les diferents substàncies transportades per la sang.

Això exerceix un efecte desgastant, tornant-se la paret arterial més porosa. Quan això passa, el colesterol pot entrar més fàcilment a l'interior de les artèries, formant plaques d'ateroma i augmentant el risc d'aterosclerosi. Pel que fa a la llet, sol contenir força matèria grassa, sobretot la sencera.

Tassa de cafè.
Els experts recomanen eliminar la llet i el sucre del cafè. | Getty Images 

Com hem vist, el risc és més que evident. Els vasos sanguinis es poden obstruir, causant un infart de miocardi si les artèries del cor estan afectades; o un accident cerebral si els vasos del cervell estan afectats.

Per tant, és molt important optar per almenys una tassa de cafè sol al dia per beneficiar-nos al complet de les seves propietats.