Imatge d'unes ampolles d'oli de gira-sol a sobre d'unes prestatgeries d'un supermercat

Les 6 alternatives més econòmiques i sanes a l'oli de gira-sol

La manca d'oli de gira-sol s'ha convertit en un autèntic problema a Espanya

L'oli de gira-sol ha passat d'estar eclipsat per l'oli d'oliva a esgotar-se a gairebé tots els supermercats. Sí, ja que els clients s'han llançat a comprar-lo en grans quantitats, cosa que ha empitjorat el problema. I encara que molts supermercats s'han vist obligats a limitar l'oli per persona, això ni tan sols ha evitat el seu desproveïment.

Molts clients han estat obligats a buscar alternatives a l'oli de gira-sol. Alternatives, és clar, que no suposin un increment insostenible del preu de la cistella de la compra. Afortunadament, hi ha altres olis capaços de substituir el de gira-sol per un preu raonable.

Les 6 millors alternatives sanes a l'oli de gira-sol

Aquests són les 6 alternatives a l'oli de gira-sol que a partir d'ara poden salvar els teus menjars.

1. Oli de colza

A Espanya l'oli de colza continua arrossegant l'ombra de les intoxicacions mortals que van tenir lloc als anys 80. No obstant això, es tracta d'una alternativa molt segura avui dia, i a més a més molt utilitzada en molts països europeus. A diferència de la de l'oli de gira-sol, no enfronta cap problema de producció, i es troba entre els més consumits a Europa.

Imatge d'un got d'oli de colza amb flors
L'oli de colza segueix tenint mala fama a Espanya | Getty Images

Segons expliquen des de 'HUFFPOST', l'oli de colza és tremendament popular a països com a França o Alemanya. A Espanya, encara té mala fama, però només és qüestió d'acostumar-nos. De fet, la canola, planta de les llavors de la qual s'extreu l'oli, es cultiva amb relativa freqüència, destacant-se per les seves característiques flors grogues.

2. Oli de llavors

L'oli de llavors ha anat guanyant cada cop més protagonisme a la cuina els últims anys. Es tracta d'un producte extret de llegums i fruits secs, entre els quals hi ha el mateix gira-sol. A més, compleix amb moltes de les característiques de l'oli de gira-sol, com el sabor neutre, i també sol estar a la venda a un preu relativament baix.

Imatge d'un raig d'oli caient sobre un recipient ple d'oli
L'oli de llavors és molt semblant al de gira-sol | Getty Images

Això sí, els experts recorden que no és bo abusar d'aquests productes, pel seu alt contingut en greixos saturats. Així mateix, l'oli de llavors és un producte que s'oxida amb facilitat i és menys resistent a les altes temperatures.

3. Oli d'oliva

L'oli més fàcil de trobar a Espanya, i alhora el més consumit, és l'oli d'oliva. Si bé resulta una mica més car que el de gira-sol, l'oli d'oliva és l'alternativa més fàcil d'aconseguir als supermercats.

Oli d'oliva
L'oli d'oliva és el més popular a Espanya | Getty Images

A més, compta amb opcions assequibles, que destaquen també per un sabor menys intens i més neutre. Hi ha, per exemple, l'oli d'oliva per a llesques o rebosteria, ideal si es vol evitar el marcat sabor de l'oli d'oliva comú.

4. Oli de pinyolada d'oliva

Una alternativa barata a l'oli d'oliva és l'oli de pinyolada d'oliva. Es tracta d'un oli vegetal comestible, procedent del mateix arbre: l'olivera. La principal diferència és que per a la seva elaboració es fa servir una part de l'oliva força ignorada.

Imatge d'un got ple d'oli acompanyat d'olives
L'oli de pinyolada d'oliva és ideal per fregir | Getty Images

Per a l'oli d'oliva es fa servir el suc de l'oliva, que en representa al voltant del 20%. En el cas de l'oli de pinyolada d'oliva, aquest s'obté de la pinyolada, és a dir, de les parts restants (un 80%): pell, pinyol, aigua, etc. El seu consum és totalment segur, i molts experts ho consideren ideal per fregir, perquè aconsegueix un efecte cruixent i daurat.

5. Oli de coco

Tot i que l'oli de coco no s'inclou entre els més populars per fregir aliments al nostre país, sí que conté múltiples propietats. S'obté a partir del premsatge de la polpa de coco i és ric en àcids grassos i substàncies antioxidants. Per exemple, a països com l'Índia, l'oli de coco s'utilitza amb molta freqüència a la cuina.

Imatge d'una ampolleta plena d'oli de coco i un coco partit per la meitat al seu costat
L'oli de coco aguanta molt bé les altes temperatures | Getty Images

I és que destaca pel seu deliciós sabor, que confereix als menjars un toc molt especial i exòtic. A més, es tracta d'un oli molt resistent a les altes temperatures, per la qual cosa és molt estrany que es cremi. En definitiva, una opció a tenir en compte si el que volem és fregir aliments sense perdre propietats.

6. Oli de soja

L'oli de soja és un oli vegetal, obtingut després del premsatge de la soja. Tot i que a Espanya el seu ús continua sent força limitat, el cert és que es tracta de l'oli més produït mundialment.

Imatge d'un recipient ple d'oli de soja i un altre amb llavors de soja a sobre d'una taula de fusta
L'oli de soja és tremendament popular a l'Àsia | Getty Images

Es fa servir sobretot a la cuina asiàtica, ja que aquest oli és ideal tant per a salses com per a fregir aliments. Tenen una resistència a les altes temperatures molt similar a la de l'oli de gira-sol, però s'oxida amb relativa facilitat. Per això, els experts recomanen rebutjar-ho després d'alguns usos.