Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d´un home seriós mirant endavant i la imatge d´uns bitllets d´euro al´esquerra

El motiu pel qual la Seguretat Social et pot deixar sense la pensió d'incapacitat

Des de la Seguretat Social compten amb una sèrie de criteris i raons per retirar aquesta prestació si així ho precisa

Un dels ajuts imprescindibles dins del sistema de prestacions de la Seguretat Social és la pensió per incapacitat permanent. Actualment, aquests tipus d'ajudes estan patint diversos canvis.

Els ajustaments d'aquest tipus de pensions s'engloben dins de la reforma anual. Entre ells, hi ha variacions en les quantitats mínimes, màximes i ordinàries. Així mateix, és de vital importància conèixer quan l'organisme pot retirar aquesta retribució.

Raons per les quals la Seguretat Social pot retirar la pensió d'incapacitat

Des de la Seguretat Social tenen la potestat de retirar la pensió d'incapacitat permanent a causa de diverses raons. Aquestes es relacionen amb l'evolució de la situació del beneficiari. Algunes són molt comunes.

Millora de l'estat de salut

En cas que l'estat de salut del beneficiari millori de manera significativa, el tribunal mèdic pot prendre la decisió de treure la prestació després de la revisió corresponent.

Reincorporació laboral

D'altra banda, si el beneficiari torna a la feina, i si els seus ingressos superen certs límits, també se'l pot suspendre o retirar la pensió.

Edat de jubilació

Hi ha casos en què una pensió per incapacitat permanent deriva en una pensió de jubilació de manera automàtica quan el beneficiari arriba a l'edat legal vigent.

Defunció

Si el beneficiari mor, la pensió es retirarà de manera automàtica.

Amb tot això, els motius de la Seguretat Social per treure la pensió es basen en decisions mèdiques i laborals. Per fer-ho, sempre cal actuar dins del que marqui la llei.

Els tipus d'incapacitat permanent que hi ha a Espanya

Al nostre país, la incapacitat permanent queda classificada en diverses categories i es valoren amb criteris diferents:

- Incapacitat permanent parcial: encara que el treballador pateix una disminució en el seu rendiment, pot continuar fent les seves tasques.

- Incapacitat permanent total: el treballador no pot fer les tasques imprescindibles de la seva professió, encara que es pot dedicar a una altra activitat.

- Incapacitat permanent absoluta:  el treballador no pot realitzar cap feina.

- Gran Invalidesa:  cal l'assistència d'una altra persona perquè el treballador faci les tasques bàsiques de la seva vida quotidiana.

- Incapacitat permanent en grau de gran invalidesa per malaltia comuna: és semblant a la Gran Invalidesa, però està causada per accidents laborals o malalties professionals.