Muntatge d'una noia traient bitllets d'un caixer automàtic al costat d'una imatge de bitllets

El motiu pel qual et poden retirar la pensió per incapacitat permanent a Catalunya

No et descuidis perquè et pots quedar sense pensió

Aquelles persones que tenen una incapacitat permanent i reben una prestació de la Seguretat Social han de saber que és possible que no la rebin per tota la vida. En qualsevol moment i si no compleixen els requisits requerits, es poden endur un seriós disgust abans d'hora.

La veritat és que aquesta pensió per incapacitat permanent ha de ser analitzada amb lupa i en un moment donat els beneficiaris poden quedar-se sense ella. Així ho exposa la Seguretat Social a través dels seus canals de comunicació, i és que aquesta prestació no té a veure amb altres com la pensió per jubilació.

Apunta el motiu pel qual et poden retirar la pensió d'incapacitat permanent

La pensió per incapacitat permanent és sempre revisada i es pot perdre per diferents motius, com ara exercir una feina que no és compatible amb el cobrament d'aquesta prestació.

La veritat és que des de la Seguretat Social deixen més que clar que la incapacitat permanent «és una prestació que es reconeix al treballador. Ho fa després d'haver estat sotmès al tractament prescrit».

Passa «després d'haver estat donat d'alta mèdicament, presenta reduccions anatòmiques o funcionals greus, previsiblement definitives, que disminueixin o anul·lin la seva capacitat laboral». Si necessites saber si et poden treure aquesta pensió d'incapacitat, tens raó. I un dels motius rau a no passar les revisions fixades.

Muntatge de diners i una rodona amb una cadira de rodes
Descobreix tots els detalls sobre la possible retirada de la pensió per incapacitat | Pexels, Getty Images Signature

La Seguretat Social fa revisions cada cert temps

L'Institut Nacional de la Seguretat Social és l'encarregat d'executar aquestes revisions d'incapacitat permanent. Després d'una primera revisió hi ha pensionistes que van travessant diferents proves de grau cada x temps.

És cert que a altres beneficiaris no se'ls sol analitzar exhaustivament, però no passa en tots els casos. Aquells entesos en la matèria exposen que tot varia segons les malalties i si poden millorar o no.

Quan s'arriba a la jubilació ordinària, amb 66 anys i quatre mesos el 2023, la Seguretat Social ja no truca al pensionista perquè en revisi la incapacitat. I és que a partir d'aquí la pensió es convertirà en vitalícia.

Però, ves amb compte, perquè hi ha altres maneres de perdre aquesta prestació sense atendre aquestes revisions. Una de les mateixes es relaciona amb treballar a la mateixa professió que va provocar la incapacitat.

Per treure a la palestra un exemple senzill, un paleta té una incapacitat per al seu ofici per una lesió a les mans. El cas és que si torna a la feina mentre està rebent la prestació de la Seguretat Social, se li cancel·larà la pensió immediatament.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Muntatge amb una parella de jubilats caminant i una mà amb bitllets d'euro
La pensió que pots deixar de cobrar encara que tinguis una incapacitat | Getty Images, Pressmaster

Si no compleixes aquests requisits, deixaràs de cobrar la pensió per incapacitat permanent

Per exemple, un professional de la fisioteràpia que treballa de massatgista i torna a treballar quan està cobrant aquesta ajuda, també la perdrà del tot.

A més, hi ha una llista extensa de situacions en què et pots quedar sense prestació per a la teva desgràcia. I no són altres que ignorar la trucada del tribunal de l'Institut nacional de la Seguretat Social per a la revisió.

També pot provocar-ho el fet de no aportar informes actuals o comportar-se irregularment amb la incapacitat. També pot ser que la teva malaltia o la lesió que va generar aquesta incapacitat millori.

Alhora, també te la poden prendre si hi ha hagut un error en el diagnòstic de la teva incapacitat permanent o bé si canvies de país sense fe de vida. A més, també la pots perdre per frau, abandonament o imprudència.

Tota aquesta informació més exhaustiva i detallada, es pot trobar al portal de la Seguretat Social. Allà, segur que t'aclareixen tots els dubtes perquè no t'agafi per sorpresa que en un moment donat et retirin la pensió per incapacitat permanent.