Cotxes

La multa de 200 euros que et poden posar per conduir de nit un tipus de cotxe

Conduir aquest tipus de vehicles suposa, a més d'un risc per a la seguretat viària, una gran multa

Les autoritats s'estan posant estrictes amb un tipus de vehicles a què se'ls ha prohibit la circulació. Concretament, es tracta d'alguns vehicles als quals no se'ls permet circular durant la nit.

La multa per conduir un d'aquests cotxes suposa una gran despesa, a més del risc que suposa per a la Seguretat Viària. «Tots els vehicles que circulin mentre sigui fosc han de portar l'enllumenat encès» És el que recull l'article 98 del Reglament General de Circulació, prohibint així conduir sense llums per zones amb poca visibilitat.

Conduir aquest tipus de vehicles a la nit et pot sortir molt car

El parc automobilístic espanyol, però, ha detectat un tipus concret de vehicles que no tenen enllumenat. Es tracta dels reconeguts com a Vehicles Històrics. Aquest tipus de vehicles, siguin cotxes, motos o qualsevol altre, tenen prohibida la circulació a la nit o en condicions de poca visibilitat. Arriscar-se a incomplir aquesta llei pot arribar a suposar una multa de fins a 200 euros, aquesta sanció també s'aplica a altres vehicles més moderns, que tot i comptar amb llums, no les encenguin quan toca.

Cotxe
La DGT recomana encendre les llums d'encreuament una hora abans que es faci fosc | Getty Images

Al Reial decret 885/2020, sobre la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, es pot llegir el següent: «Aquells vehicles que, per la seva antiguitat o característiques constructives, no disposin dels sistemes d'enllumenat i de senyalització òptica exigits per la legislació sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, no podran circular entre la posta i la sortida del sol, ni en circumstàncies que facin necessari utilitzar aquests sistemes».

Límits de velocitat per a cotxes antics

L'enllumenat no és l'únic condicionant per poder conduir aquestes relíquies del nostre 'patrimoni cultural'. Els vehicles històrics han de complir uns requisits tècnics relacionats amb la velocitat. Per tant, si un d'aquests cotxes no arriba a unes velocitats mínimes, a més de posar en risc la seguretat viària, podria suposar una multa bastant cara.

Els vehicles històrics que no siguin capaços de superar els 40 km/h. han de circular pel voral, només si és prou ampli i practicable. A més, aquest tipus de cotxes no podrà circular per autopista o autovia si no arriba, com a mínim, a la velocitat de 60 km/h. Així mateix, queda prohibida la circulació dels vehicles que no siguin capaços d'arribar als 80 km/h. en dates i vies determinades.

La Direcció General de Trànsit s'ha posat molt estricta amb aquests requisits. No complir les normes de circulació (portar sempre el cinturó de seguretat, no utilitzar dispositius com el mòbil..), pot comportar fins a 500 euros de multa i 6 punts del carnet. De la mateixa manera, no reunir els requisits esmentats pot arribar a suposar una multa de 200 euros, encara que sigui per causes alienes al conductor.

Com saber si tinc un Vehicle Històric

Per identificar si el teu cotxe és un vehicle històric o simplement és una antiguitat, la DGT ha revelat els requisits que ha de complir un vehicle per ser reconegut com a tal. L'´antiguitat del vehicle és un dels factors més importants. Es considerarà vehicle històric aquells que tinguin un mínim de 30 anys. A més, per ser reconegut amb aquest títol, haurà de comptar amb un «interès o singularitat que mereixi una consideració especial que en protegeixi el caràcter representatiu i simbòlic». Concretament, es podran matricular com a Històrics els vehicles que compleixin els requisits següents:

- Tinguin una antiguitat mínima de 30 anys.

- Estiguin inclosos a l'Inventari General de Béns Mobles del Patrimoni Històric Espanyol o declarats béns d'interès cultural i els que despertin un interès especial per haver pertangut a alguna personalitat rellevant o intervingut en algun esdeveniment de transcendència històrica.

- Siguin considerats vehicles de col·lecció, que per les seves característiques, singularitat, escassetat manifesta o una altra circumstància especial molt excel·lent, mereixin acollir-se al règim dels vehicles històrics.