Dona d'esquena fent un estirament de braç

Si no vols perdre força muscular, no dubtis a apostar per aquesta coneguda vitamina

Un consum baix d'aquesta vitamina podria desencadenar una musculatura feble

Tots sabem la importància que té mantenir una dieta saludable a la nostra vida. Els aliments que ingerim són, en gran part, el motor necessari perquè el nostre organisme funcioni correctament.

Vitamines, minerals… tota aportació nutricional és imprescindible per gaudir d'una bona salut. Tot i això, quan es produeix un dèficit en algun d'aquests grups, els problemes a què ens enfrontem podrien tenir conseqüències.

Un dèficit d'aquesta vitamina podria ser perillós per a la salut

Quan parlem de vitamines, estem referint-nos a aquestes substàncies que són necessàries per al funcionament cel·lular i el desenvolupament del nostre cos. De forma general, hi ha 13 vitamines que resulten essencials per al nostre organisme. Totes són les encarregades de formar i mantenir les nostres dents, ossos, teixits tous i membranes mucoses, entre altres coses. Són essencials per a la funció nerviosa i, a més, també ho són per al nostre metabolisme.

No obstant això, de vegades hi ha situacions en què la nostra dieta o estil alimentari pot canviar i això, evidentment, repercuteix en la seva obtenció. De fet, un estudi publicat a la revista científica Calcified Tissue International and Musculoskeletal Research ha parlat sobre això. Concretament, els investigadors que el van dur a terme es van proposar el repte d'investigar com afectaria al nostre cos un dèficit de vitamina D, un nutrient necessari per a la nostra salut.

Foto d'un home gran amb mal de cap
La dinapènia és la debilitat muscular ocasionada pel pas dels anys. | GETTY IMAGES

L'estudi confirma que un dèficit pot ser un perill per a la salut

La vitamina D és imprescindible per al procés que fa el nostre cos en l'absorció del calci. A més, també ajuda i contribueix al funcionament correcte del nostre cervell i sistema immunitari. Per aquesta raó, els investigadors van seleccionar un total de 3.205 britànics, els quals eren majors de 50 anys. L'estudi, que es va fer a llarg termini, es va iniciar el 2002 i el seguiment ha durat més de 15 anys.

Un dels requisits per participar-hi era no patir dinapènia, és a dir, debilitat muscular. L'altre era que els participants tinguessin una força neuromuscular més gran o igual de 26 kg i 16 kg, per a homes i dones, respectivament.

Després de fer un seguiment exhaustiu, els investigadors van arribar a la conclusió que els participants que presentaven un dèficit de vitamina D tenien un risc del 70 % més gran a desenvolupar debilitat muscular, respecte dels que presentaven nivells normals.

«Se sap que la vitamina D participa en diverses funcions de l'organisme. De fet, és una hormona i entre les seves moltes funcions hi ha la d'ajudar a reparar els músculs i alliberar calci per a la contracció muscular», assenyala Tiago da Silva Alexandre, professor del Departament de Gerontologia de la UFSCar (Universitat Federal de São Carlos).

Paraigua groc enmig d'un cel blau i un temps assolellat
Aprofita per prendre el sol per obtenir la vitamina D que necessita el teu cos. | Getty Images

A més a més, Alexandre, apunta que els trastorns endocrins (com ara la insuficiència de vitamina D) poden provocar greus problemes. Entre ells hi trobaríem una pèrdua de densitat mineral òssia, així com una reducció de la massa, la força i la funció muscular.

La importància d'aquesta vitamina i com adquirir-la

Alexandre i l'equip d'investigadors van comprovar com la deficiència d'aquesta vitamina suposa un risc per a la salut de les persones. De fet, es ressalta la importància d'explicar-ne les possibles conseqüències si no es mantenen uns nivells correctes.

Així doncs, per obtenir vitamina D podem recórrer a plans tan senzills com sortir a fer una passejada i prendre el sol. Una exposició moderada pot ajudar el nostre cos en la seva absorció, ja que els raigs ultraviolats que incideixen sobre nosaltres es transformen en vitamina D.

A més d'això, també convé parar atenció a la nostra dieta. Aliments com ara el salmó, la tonyina, les sardines o les cavalles són una font increïble on podem obtenir aquesta vitamina. Els ous, la llet, els iogurts i els formatges també són aliments rics en vitamina D. Un consum regular de tots aquests ajudarà el nostre perquè pugui absorbir millor el calci i, per tant, funcionarà en òptimes condicions.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp