La nova estafa que afecta Lidl i altres notícies falses que no t'has de creure

Darrere el nom de la cadena de supermercats alemanya s'anuncien sortejos de mòbils gratuïts, però en realitat són estafes per aconseguir les dades dels clients

Imagen de un establecimiento de la cadena de supermercados Lidl
Imatge d'un establiment de la cadena de supermercats Lidl | Cedida

Els clients de la cadena de supermercats Lidl s'estan veient afectats per una nova estafa a través d'un correu electrònic. Sota l'aparença d'un missatge suposadament destinat només «a clients habituals», s'envia un formulari per entrar en un fals sorteig de telèfons mòbils, però només és un ardit per aconseguir dades personals.

Alerta per un nou fals sorteig de Lidl

No és la primera vegada que la companyia alemanya s'ha vist afectada per aquests anuncis falsos que circulen per la xarxa. Com que és cada vegada més habitual, es pretén enganyar al consumidor enviant propaganda sota el nom de Lidl amb l'única intenció de robar les dades personals i bancàries.

En aquest darrer cas, es dirigeixen als «clients a llarg termini» i «consumidors habituals», informant que la persona en qüestió ha estat seleccionada en un sorteig anual de Lidl per rebre un premi gratuït com agraïment a la confiança a l'hora de comprar als seus supermercats.

Però no ens podem deixar enganyar, encara que es facin promocions i descomptes en productes, no és habitual que es faci via correu electrònic, i mai es demanarà informació personal. No obstant això, els lladres informàtics se les enginyen perquè caiguem a la trampa.

Tempten al client oferint mòbils gratuïts

Segons expliquen a 'B de Bulo', es rep un correu electrònic informant que la persona és una de les seleccionades per rebre un IPod Touch, telèfons mòbil Samsung S9 i iPhone X, així com altres regals de part de la cadena de supermercats. A més a més, l'estafa alerta que les existències d'aquests regals s'estan esgotant, de tal manera que es necessita rapidesa.

D'aquesta manera, si es contesta a 6 preguntes de l'enquesta, apareix un botó de «Cliqui aquí per aconseguir el seu regal»; un cop clicat, es redirigeix a la persona a una pàgina que suplanta la identitat de Lidl, utilitzant el seu logotip per enganyar el client, i mitjançant el 'phising', aconseguir les dades personals del client.

És per aquest motiu que és necessari recordar que la cadena alemanya no realitza cap sorteig d'aquest tipus, sinó que és una estafa. Si Lidl llancés ofertes o sortejos, aquests s'indicarien a la seva pàgina web oficial. D'aquesta manera, el millor que es pot fer és eliminar tots els missatges dels quals no ens refiem i amb dominis estranys.

Imagen de un falso cupón regalo bajo el nombre de Mercadona
Imatge d'un fals xec regal sota l'aparença de Mercadona | Cedida

Altres notícies falses de Lidl, Mercadona i Carrefour

Un cas evident d'altres enganys sota el nom de conegudes empreses d'alimentació es produeix amb Mercadona. L'empresa de Juan Roig és líder del sector, i una de les primeres que els lladres informàtics aprofiten per suplantar-ne la identitat i enganyar als consumidors.

Recentment s'alertava de xecs regals falsos per valor de 500 euros, així com d'altres cupons intercanviables que podies aconseguir contestant preguntes que l'únic que feien era robar informació de l'usuari. Els cossos de seguretat de l'Estat, així com els Mossos d'Esquadra intenten alertar sempre al ciutadà.

Captura de pantalla de una de las publicaciones en Facebook
Captura de pantalla d'una de les publicacions falses a Facebook | Facebook

A la xarxa també circulaven falsos vals de regal per valor de 60 euros del supermercat Carrefour. Es demanava contestar una breu enquesta i a canvi es rebria un val de descompte. Lluny de la realitat, es tractava d'una altra estafa que s'enviava via WhatsApp.

Finalment, amb Lidl es va arribar a les trucades telefòniques. Els estafadors trucaven amb els telèfons 662 999 093 i el 910 821 152, informant que havien guanyat un val de 500 euros per gastar en supermercats si es facilitaven les dades personals. Des de 'OSI seguretat' recomanen no agafar aquestes trucades.


Comentaris

envia el comentari