El pasadís d'un supermercat

La notícia sobre els supermecats d'Espanya que t'arribarà i no t'has de creure

Aquest és el rumor que s'està fent viral en les xarxes socials a França

Les notícies falses, conegudes també com a 'fake news', són un tipus de rumor que consisteix a crear contingut pseudo periodístic i difondre-ho a través de portals de notícies, premsa escrita, ràdio, TV i en l'actualitat, amb més consistència que mai, en les xarxes socials. El seu objectiu principal és difondre una notícia falsa i, per tant, sembrar la desinformació.

Encara que sembli mentida, els rumors no només són patrimoni exclusiu d'Espanya. Malauradament, apareixen milions de notícies falses i sense contrastar cada dia a la majoria de països del món. I en moltes ocasions, són els mateixos mitjans de comunicació el que fan difusió.

Una mostra molt clara que els rumors segueixen difonent-se i que cada vegada avancen amb més rapidesa, sobretot a través de les xarxes socials, és la notícia falsa que està recorrent per tot França. En les últimes hores, usuaris francesos han escampat a través de les seves xarxes una informació completament falsa sobre els supermercats d'Espanya. 'Le Monde', el principal diari del país, ha hagut de desmentir la notícia.

Internautes francesos difonen que Espanya tanca tots els seus supermercats

Segons aquesta notícia fictícia que ha recorregut França sencera, Espanya hauria optat per tancar tots els supermercats del seu territori durant aquestes setmanes per beneficiar així al petit comerç. Notícia totalment falsa i que mitjans francesos com 'Le Monde' han hagut de desmentir, perquè, si més no, es deixés de dispersar per totes les xarxes.

El principal diari francès, amb seu a París, subratlla que aquest rumor ha nascut després que França hagi decretat el tancament de petites botigues considerades com no essencials entre les mesures per frenar el coronavirus. A més, el Govern d'aquest país ha ordenat també reduir les vendes dels supermercats a només els articles bàsics.

Aquestes mesures han provocat un intens debat a França i una revolució entre els ciutadans. Per denunciar aquesta diferència de tracte entre supermercats i petites botigues, molts internautes han difós aquest rumor. 

'Le Monde' desmenteix aquesta 'fake new' i demana als usuaris que deixin de compartir-la

«Enhorabona a Espanya, que ha optat per tancar supermercats i deixar obertes les petites empreses», diu una publicació compartida desenes de milers de vegades a Facebook. 'Le Monde' ha volgut contrarestar aquesta falsa notícia i ha explicat que el Govern espanyol no ha decretat un tancament generalitzat dels supermercats espanyols i que, de fet, són les regions les que tenen llibertat per definir els seus propis protocols. 

Tot i el comunicat del diari, si Facebook no la considera com una 'fake new', continuarà circulant per la xarxa social. La veritat és que, avui dia, ningú protegeix els usuaris i consumidors dels rumors i la desinformació.

Només el 14% de la població espanyola aconsegueix detectar una notícia falsa

Segons l'agència de comunicació Warchity, hi ha diversos estudis en els quals s'ha previst que l'any 2022 es consumiran més notícies falses que reals, així que serà una tasca imprescindible intentar combatre a la desinformació i protegir la veritat. 

Concretament, el I Estudi sobre l'impacte de les Fake News a Espanya assegura que el 60% dels espanyols creu que sap detectar les notícies falses, però en realitat només un 14% aconsegueix diferenciar-les. Altres estadístiques que ens deixa l'estudi i que criden l'atenció són, per exemple: el 4% de la població afirma crear 'fake news'. Els joves tenen més capacitat per distingir les notícies falses de les veritables. Majoritàriament, les 'fake news' es distribueixen per diversió.