Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un supermercat.

Nova alerta alimentària: una popular empresa de xocolata ha paralitzat la producció

Una empresa líder mundial en producció de xocolata ha tancat les portes d'una de les seves fàbriques

Nova alerta alimentària, aquesta vegada de la mà de xocolata. Una reconeguda fàbrica de cacau s'ha vist obligada a tancar les portes, almenys, de manera temporal. La raó és que consumir aquesta xocolata podria posar en risc els usuaris. Les alarmes han saltat a Bèlgica, país que acull una de les fàbriques de l'empresa Barry Callebaut.

S'ha detectat una presència indesitjada a la xocolata

Pel que sembla, l'empresa suïssa Barry Callebaut ha detectat una presència perillosa dins de les fàbriques a Wieze (Bèlgica). Els treballadors de la mateixa empresa van localitzar un lot de xocolata contaminada amb salmonel·la, per la qual cosa van decidir frenar les línies de producció. Per tant, la fàbrica ha estat des del 27 de juny sense produir cap mena de xocolata.

Les investigacions internes han revelat que la font de contaminació ha estat la lecitina. Encara que el nom no sigui gaire conegut, la lecitina és un emulsionant molt comú a l'hora d'elaborar xocolata. Entre les seves funcions, en destaca l'ús per disminuir la viscositat de la xocolata.

Diverses rajoles de xocolata
La majoria de fabricants fan servir lectina | Getty Images

Com a precaució, la marca ha decidit que la fàbrica no tornarà a produir normalment fins que no sigui sotmesa a un procés total i complex d'higiene. Seguint en aquesta línia, l'empresa assegura que la seguretat alimentària és primordial per a ella, i per això desinfectaran degudament tota la planta.

La infecció per salmonel·la, malgrat no afectar de la mateixa manera tothom, pot posar en greu risc la salut dels infectats. Els símptomes més freqüents són la diarrea, la febre i els dolors abdominals.

Normalment, els símptomes apareixen al cap de 72 hores més properes al moment d'exposició. A més, és veritablement perillosa per als infants i ancians. Per això, es recomana a la població parar atenció a les possibles alertes que es puguin llançar.

Fins a quin punt aquesta alerta afecta Catalunya?

Per entendre la magnitud de l'alerta cal comprendre que Barry Callebaut proveeix de cacau un gran nombre de marques. Entre elles, trobem Hershey, Mondelez o Nestlé... És a dir, companyies amb gran presència als nostres supermercats, tant de forma física com en línia. Així mateix, es calcula que la seva xocolata es distribueix a més de 40 països.

Aquestes xifres converteixen Barry Callebaut en un clar líder mundial en la producció de cacau. Per això, una sensació d'alarma s'ha instaurat entre un gran nombre de possibles afectats.

De tota manera, la mateixa empresa ha comunicat que gran part del lot contaminat es troba encara a les seves pròpies instal·lacions. L'altra part, tot i haver estat comercialitzada, no ha entrat a cap cadena alimentària. Per tant, la xocolata infectada per salmonel·la no podrà arribar fins als consumidors.

Xocolata desfeta.
La major part del lot encara està a Wieze | Getty Images

Això ha estat possible gràcies a la ràpida actuació de Barry Callebaut, ja que van llançar una ràpida alerta en conèixer la presència de salmonel·la a la xocolata. Es van posar ràpidament en contacte amb tots els compradors per evitar que l'alarma anés a pitjor.

A més, l'empresa ha compartit la seva investigació interna amb l'Agència de Seguretat Alimentària Belga (AFSCA) per poder aclarir els fets. Per això, s'espera que la fàbrica pugui tornar a produir aviat.

El malson amb la xocolata sembla no acabar

Per desgràcia, aquesta no és la primera vegada que es troba salmonel·la a la xocolata. Fa només uns mesos, França detectava un brot de salmonel·losi causat per la ingesta de productes Kinder. Fins ara, es calcula que unes 200 persones es van veure afectades per aquest brot.

Per això, Catalunya també es va veure obligat a retirar part dels seus productes a tots els punts de venda. A més, les autoritats alimentàries instaven la població a tornar i no consumir els productes.