Quatre mangueres d'una benzinera

La nova normativa que encareix (encara més) la gasolina: ho notaràs molt

En acabar el descompte de 20 cèntims per litre de carburant, els preus han tornat a pujar a les benzineres

El preu del carburant ha experimentat nous canvis amb l'arribada de l'any 2023. Tots sabíem que, a partir de l'1 de gener, el descompte de 20 cèntims per litre del govern espanyol, recollit al BOE el 30 de març del 2022, quedaria eliminat. Si bé l'Executiu es mostrava convençut que els preus es mantindrien estables, la veritat és que sí que s'ha notat una certa pujada.

Una de les imatges que ens va deixar el final del descompte van ser les llargues cues de vehicles i automòbils a les benzineres arreu d'Espanya. Els conductors van decidir aprofitar fins a última hora l'ajuda, conscients que estalviar seria més complicat amb el nou any.

Com han evolucionat els preus a les benzineres?

El temps els ha donat la raó. A moltes benzineres d'Espanya ja han vist incrementats els preus de forma notable. En alguns casos, tal com explica l'ABC, els conductors han passat a pagar la gasolina sense plom 95 d'1,429 € el litre a 1,709 € en només una setmana. Ara com ara, posar gasolina per un valor de 50 € en una benzinera espanyola ens resulta, de mitjana, 11 € més car que fa només una setmana: un augment del 20 % en menys de 10 dies.

Enmig d'aquesta situació, els únics que es podran continuar beneficiant del combustible subvencionat són els transportistes, els pescadors i els agricultors. Aquests són els sectors per als quals el govern espanyol sí que ha decidit mantenir el descompte. Al llarg de l'any passat, la gasolina es va encarir un 5,74 % i el gasoil un 12 %. Això ha dificultat molts treballadors d'aquests sectors dur a terme el seu treball i mantenir a la superfície els seus negocis.

Tot i això, cal esmentar que, fins i tot amb la pujada de preus que hem presenciat aquesta setmana, la gasolina continua estant per sota de la mitjana de l'any passat, just abans d'implementar el descompte de 20 cèntims: passant d'1,80 € de mitjana el 2022, a 1,60 € actualment.

Imatge d'una mà subjectant una mànega de benzina
La nova directiva de carburants fòssils encareix el seu preu. | Canva

La novetat que també encareix el que paguem

La veritat és que la retirada del descompte de 20 cèntims per litre de combustible que posem no és l'únic que ha fet pujar els preus. Segons explica l'ABC, un altre motiu que no se sol tenir gaire controlat és l'aplicació de l'última directiva de la Unió Europea sobre la qualitat dels carburants.

Parlem d'una novetat que encareix «encara més els carburants» des de l'1 de gener. En concret, aquesta nova directiva, recollida pel BOE el mateix dia que es va anunciar el descompte de 20 cèntims, encareix aproximadament 2 cèntims d'euro cada litre de combustible, sigui gasoil o gasolina.

Segons lamenta la Confederació Espanyola d'Empresaris d'Estacions de Servei (Ceees), «els biocarburants suporten una fiscalitat fins i tot més exigent que els combustibles d'origen fòssil». És una situació molt diferent de la d'altres països del nostre entorn, com és el cas de França.

Les grans benzineres ajuden les butxaques els clients

Amb aquesta nova pujada del preu del carburant, les grans cadenes de benzineres han decidit ajudar les butxaques dels clients. És el cas de Cepsa, Repsol, BP, Shell o Galp, que no han dubtat a oferir als seus clients descomptes i ofertes especials.

Per exemple, Cepsa ofereix als clients un descompte de fins a 45 cèntims per litre amb el requisit de donar-se d'alta a la seva App Porque Tú Vuelves. D'aquesta manera, anima els conductors a posar gasolina a les seves benzineres, ja que acumularan diferents descomptes cada vegada que ho fan.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp