Muntatge de tres gots de gaspatxo i rodona amb una metgessa

Els nutricionistes alerten del secret ocult del gaspatxo: per què no has d'abusar-ne

Tot i ser un aliment molt consumit a l'estiu, has de tenir en compte algunes coses

Si hi ha alguna cosa que fa veritablement especial la temporada d'estiu és, sens dubte, el gaspatxo. Aquesta famosa i tradicional recepta, juntament amb les vacances i els plans a la platja, fan que gaudim al màxim de l´època estival.

Ara bé, com qualsevol cosa en aquesta vida... tot excés és dolent, i pel que fa a l'alimentació també. Si bé és cert que el gaspatxo compta amb ingredients naturals, és important tenir en compte les recomanacions que indiquen els experts.

Si ets un amant del gaspatxo... És important que sàpigues això!

El seu nom tradicional és gaspatxo, però també es fa servir de forma genèrica per fer referència a les sopes fredes. No obstant això, sigui quina sigui la manera de referir-nos-hi, el que és clar és que és un dels menjars més grans que tenim al nostre país.

És molt probable que en escoltar aquesta recepta ens vingui al cap alguns ingredients com el tomàquet, l'all, la ceba, el cogombre o el pebrot. Tot i això, la seva elaboració no sempre sol ser així, i és aquí on els experts incideixen.

Muntatge dels ingredients del gaspatxo i una mà amb un paperet on diu
La recepta del gaspatxo no sempre porta els mateixos aliments | Getty Images, Getty Images Signature

Potser els nostres avis sabien millor que ningú com fer un gaspatxo pur, fresc i 100 % natural. Però el temps passa, i els gaspatxos que trobem al mig del segle XXI no solen ser així. De fet, molts dels que són als supermercats amaguen grans secrets.

Per norma general, podem dir que una tassa de gaspatxo conté entre 40 i 60 quilocalories, depenent dels ingredients que hàgim utilitzat. L'oli, a més, és un dels més determinants en aquest sentit.

I malgrat que cada cop hi ha sopes fredes més variades i diferents, la veritat és que convé vigilar. No totes les que puguem consumir són igual de saludables, i en aquest sentit, l'endocrí Juan Carlos Percovich ens ho aclareix.

Així doncs, per escollir el millor gaspatxo, el millor és tenir en compte i seleccionar els seus macronutrients. És a dir, la seva composició s'ha de basar en hidrats, proteïnes i greixos. Per aquesta raó, si ho elaborem nosaltres mateixos, és important tenir en compte els ingredients que s'hi afegeixen.

Però què passa amb les sopes fredes que ja vénen envasades? Doncs bé, Percovich suggereix que encara que hi ha productes envasats que valen la pena, n'hi ha molts altres que poden no agradar. En aquest sentit, la composició és determinant.

Muntatge de tres gots de gaspatxo i una mà amb un envàs de cartró groc
La composició dels menjars envasats és molt determinant | Getty Images, Serhii Yevdokymov

Per exemple, moltes vegades es fan servir gomes per elaborar la textura, fructosa per endolcir o oli d'oliva de pitjor qualitat. Com podrem deduir, si comprem un gaspatxo elaborat a partir d'aquestes característiques, el valor nutricional és escàs.

Per aquesta mateixa raó, l'endocrí aposta per posar a la balança tots dos punts i triar. En tot cas, és important tenir present que un gaspatxo elaborat per nosaltres mai no tindrà secrets, ja que sabrem de primera mà els ingredients i la quantitat que hi afegim.

Altres qüestions que cal tenir en compte

Les sopes fredes, a nivell general, estan elaborades amb hortalisses i verdures. Per tant, resulta evident que si les consumim estarem aportant al nostre organisme les vitamines, minerals, fibra i antioxidants que necessita.

Muntatge de gaspatxo i una rodona amb un ordinador i aliments
Amb les sopes fredes aconseguim vitamines, minerals, fibra i antioxidants | Getty Images, EstefaniaVizcaino

Ara bé, atès que ens trobem en una època on predominen les altes temperatures, és important mantenir-nos sempre hidratats. I per això, consumir-les de forma diària pot ser la millor opció.

Així doncs, no hi ha res millor que gaudir d'un bon gaspatxo natural i acabat de preparar, ja que serà la millor manera de conservar la textura i el sabor. Això sí, convé tenir present que la seva consum no substitueix altres aliments. En aquest sentit, és important seguir incloent les verdures i les hortalisses a la nostra dieta .