Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carret de la compra ple en una botiga de Mercadona

Oblida't de les monedes: la nova manera de portar-te un carretó del supermercat

Amb l'avenç de les noves tecnologies quedaran enrere costums com el de treure el carret usant una moneda

Les noves tecnologies avancen a passos de gegant. Un costum molt comú és agafar el carret del supermercat utilitzant una moneda d'un euro o 50 cèntims. De totes maneres, això sembla estar a punt de canviar.

Sembla que l'efectiu té molta menys importància, ¿veritat? Per aquest motiu, la tecnologia arriba per facilitar, una vegada més, la vida a milions de persones. Per aconseguir-ho, es podrà treure el carret usant dues tecnologies noves i molt útils.

Les dues tecnologies que desterren les monedes als carrets

Un dels grans objectius de la tecnologia és facilitar la vida als usuaris. Ara, treure el carret del supermercat si no portes una moneda a sobre serà factible gràcies a dos tipus: la Comunicació de Camp Proper (NFC) i el codi QR.

Comunicació de Camp Proper (NFC)

Aquesta tecnologia és un tipus de comunicació sense fil d'alta freqüència i curt abast. Permet, entre altres coses, intercanviar dades entre dispositius.

Els estàndards de NFC permeten, per part seva, formats d'intercanvi de dades basats en ISO 14443 (RFID, identificació per radiofreqüència), així com FeliCa1.

En aquest sentit, el NFC es pot utilitzar per emular targetes de crèdit, així com per llegir etiquetes o identificar i accedir a certs dispositius, permetent una connexió entre tots dos.

Codi QR

Aquest codi és una versió bidimensional del tradicional codi de barres, que es compon de patrons de píxels en blanc i negre.

Crida l'atenció perquè permet emmagatzemar grans quantitats d'informació alfanumèrica. Així mateix, es pot llegir de manera senzilla amb la càmera del telèfon intel·ligent o amb lectors específics per fer-ho.

Aquest codi pot contenir un enllaç a una web, un correu electrònic, un text, una trucada, un SMS, una ubicació, una targeta de visita o una xarxa WiFi, entre d'altres.

Com es faran servir aquestes tecnologies als supermercats

Ambdues tecnologies es podran aplicar als carros del supermercat amb l'objectiu de facilitar-ne l'ús. A més, també podran obtenir informació i fidelitzar els clients. Això són alguns exemples sobre el seu funcionament:

  • Per emportar-te el carretó: només cal acostar el telèfon al lector NFC o escanejar el codi QR. Així, s'identificaria el client, cobrant-li una fiança simbòlica fins que torni l'utensili (com passa ara amb les monedes).
  • Per pagar la compra: es podria fer servir el telèfon com a mitjà de pagament sense haver de passar per caixa. Tant el lector NFC com el codi QR podrien enregistrar els productes i mostrar al client l'import total. Després només quedaria confirmar el pagament.
  • Per obtenir informació: el client podria utilitzar aquestes tecnologies per conèixer dades del producte com el preu, l'origen, la data de caducitat, etc. Es podria mostrar informació com si fos una pàgina de producte en un ecommerce.
  • Per fidelitzar: el supermercat podria oferir mitjançant aquestes opcions ofertes i descomptes, sorteigs, punts, etc. El client podria accedir-hi en desbloquejar la cistella o en pagar amb el dispositiu.