Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb un saló amb un sofà gris i una butaca blanca i una dona gran al centre, amb un somriure i aixecant els polzes

Les '5 eses': el sorprenent mètode japonès per ordenar casa teva fàcilment i ràpid

Tenir la casa ordenada ens pot proporcionar molts beneficis

Ja sigui a la nostra vida quotidiana, a la nostra feina o a casa nostra, mantenir un ordre i una organització és important. De fet, això no només suposa un benefici estètic, que també, sinó una cosa que va més enllà, i que pot repercutir positivament a la nostra salut.

Per això, a continuació et mostrarem un truc molt fàcil i efectiu per dur a terme. És d'origen japonès, i gràcies a ell, podràs mantenir endreçat la teva llar. A més, el millor de tot és que si ho apliques, guanyaràs molts beneficis per a tu i els teus.

Ordena casa teva de forma ràpida i senzilla

Si ens cenyim a la RAE, podem entendre l'ordre com «la col·locació de les coses al lloc que els correspon». Tot i això, també hi ha un segon significat, i seria el d'«una sèrie o successió de les coses».

Muntatge amb la imatge d'un rebost d'una llar i un polze cap amunt
Tenir la casa ordenada ens proporciona pau mental i relaxació | Getty Images

Ara bé, independentment de totes dues descripcions, quan parlem d'ordre també poden venir al nostre cap altres conceptes: estructurar, reformar, establir o instaurar... En definitiva, tot allò relacionat amb la idea principal.

Però és que, a més d'ordenar les nostres idees o pensaments, també va bé de tant en tant fer-ho tot allò que ens envolta. I quina millor manera de començar que per casa nostra, el lloc on més còmodes i confortables ens sentim.

La sensació de tranquil·litat, pau i relaxació que podem sentir és increïblement beneficiosa. De fet, mantenir un ordre de tot allò que ens envolta ens pot ajudar de moltes maneres, sobretot rebaixant els nivells d'estrès o ansietat.

I és que hi ha una creença molt estesa, la qual diu que, segons tinguem ordenada casa nostra, així estarem nosaltres per dins. Tot i això, l'ordre físic ens pot proporcionar molts beneficis, i per això, a continuació et mostrarem la millor manera de fer-ho.

Muntatge amb un armari desordenat ple de roba i un cercle amb tres tovalloles plegades
Tenir una casa ordenada i ben organitzada proporciona molts beneficis | Bepslabor

Amb aquest truc japonès ja no tindràs mandra o ganes de procrastinar per posar la teva llar a punt, ja que és un mètode que pots dur a terme de manera fàcil i ràpida. Concretament, rep el nom del mètode de les 5 eses, i com bé podràs deduir, consta de cinc passos.

Aquests són els 5 passos per mantenir la teva llar ordenada

El primer és seiri, el qual s'orienta de forma molt semblant al corrent minimalista. Aquest primer pas és molt important, ja que es basa a separar allò que és prescindible del que és imprescindible. Per això, el que hem de fer és reflexionar, i adonar-nos del que realment necessitem.

Un cop fet aquest, arribaria el segon (seiton). Aquí trobaríem el concepte ordre en la seva màxima esplendor, ja que un cop hàgim realitzat el garbell interior, serà moment de categoritzar. Per això, el millor que podem fer és donar un lloc lògic a cada cosa a casa nostra.

Muntatge amb una persona netejant una finestra amb guants i un cercle amb una esponja amb sabó netejant un vidre
Mantenir la casa neta és un dels passos més imprescindibles | Rcphotostock

El tercer pas seria sis, i fa referència bàsicament a la neteja. Aquest punt és imprescindible per diverses raons, però, sens dubte, és dels més importants per a aquells que teletreballen. Així doncs, en aquest punt hauríem de donar prioritat a tasques que impliquin neteja, com ara posar rentadores.

Quan hàgim dut a terme els tres passos anteriors, haurem de fer el quart, que rep el nom de saiketsu. Aquesta vegada l'important és l'estandarització de l'ordre: establir rutines o planificar el dia, per exemple, ens ajudarà a visualitzar-ho tot millor.

I finalment, però no menys important, cal que donem al cinquè pas (shitsuke) el lloc que es mereix. Potser no t'ho sembla, però aquest pas és, sens dubte, el més important. El nom fa referència a 'constància', i si ens parem a pensar, és el que necessitem per portar l'equilibri de tots els anteriors.