Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una dona col·locant menjar a la nevera i un cercle amb un tick verd

L'OCU ho aclareix: 10 aliments que guardes a la nevera i es poden menjar 'caducats'

L'OCU ha volgut tancar així els dubtes que segur tens, com tots, sobre si ingerir-los o no. Pren nota d'aquests!

L'OCU (Organització de Consumidors i Usuaris) ens està donant contínuament recomanacions sobre una gran varietat d'assumptes, com les hipoteques o els comptes bancaris. Tot i que també és habitual que ens doni consells i solucioni els nostres dubtes en matèria d'alimentació.

Precisament això darrer és el que ara ha fet l'OCU. En concret, ha revelat amb absoluta claredat quins productes podem menjar, encara que se n'hagi complert la data de consum preferent.

L'OCU indica els productes que sí que es poden menjar fora de la data de consum preferent

L'OCU ha volgut tancar l'etern dubte de si es pot menjar un aliment la data del qual hagi caducat. Doncs bé, ho ha fet diferenciant, en primer lloc, la data de caducitat i la de consum preferent.

Així, ha establert que, per no posar en risc la salut, no s'ha de menjar mai un producte la data de caducitat de la qual s'hagi complert. Màxima que cal respectar rigorosament amb el peix, la carn i el formatge fresc, fonamentalment.

Tot i això, sí que es poden prendre els que la seva data de consum preferent hagi passat, perquè no resulta perillós. En efecte, aquesta regla es pot seguir amb deu articles, que segurament tindràs al frigorífic o a la cuina de casa teva. Ens estem referint al pa de motlle, a les galetes i pastes, als iogurts, al tomàquet fregit envasat i als refrescos i alcohol.

I als citats, l'OCU ha afegit els fruits secs i patates fregides, la melmelada i la mantega, els embotits i formatges curats, així com les pastes, arrossos i llegums. Sense oblidar tampoc les sopes de sobre.

L'OCU indica quines condicions han de tenir per consumir-se

L'OCU ha exposat que tots aquests articles es poden ingerir, encara que la data de consum preferent hagi passat fa uns dies o unes setmanes. És cert que potser han perdut una mica de sabor o color, però res més.

Això sí, es podran prendre sempre que es compleixin una sèrie de condicions, entre elles, per exemple, que no estiguin ja oberts. A més, és imprescindible que se certifiqui que els seus envasos no estan deteriorats i que els productes en si no tenen una aparença estranya.