Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
mal de panxa

L'OCU avisa: els tres drets que tens si no se't posa bé el menjar d'un restaurant

Si després de dinar a un restaurant t'has posat malalt, l'OCU t'avisa de quins són els teus drets. Descobreix-los

És força probable que t'hagi passat en algun moment. Vas a dinar en un restaurant, i al cap de pocs dies, et trobes malament de l'estómac. Moltes vegades solem no recordar-nos-en, però, què podem fer en aquests casos?

 

La majoria dels casos d'intoxicació alimentària tenen lloc com a resultat de menjar aliments que contenen organismes o toxines que causen malalties. Aquests organismes o toxines no es poden veure, olorar ni assaborir.

 

Tot i això, és cert que consumir aliments contaminats pot acabar fent-nos emmalaltir. En algunes persones, especialment en nens, en ancians o en dones embarassades, això pot acabar sent perillós i originar complicacions mèdiques a llarg termini.

 

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Pitjor encara, en alguns casos (especialment també quan la intoxicació alimentària ocorre en persones amb sistemes immunitaris debilitats), pot ser fins i tot mortal. Per això, és important manipular bé els aliments quan cuinem a casa.

 

Però, què podem fer quan aquesta intoxicació alimentària prové d'alguna cosa que hem menjat en un restaurant? L'OCU ens recorda quins són els nostres drets en aquest sentit.

Què hauríem de fer davant d'una intoxicació alimentària?

 

Com assenyala l'OCU a la seva pàgina web, fa poc vam conèixer l'aparició d'un nou brot de salmonel·losi en un establiment popular a Madrid.

 

Segons es va poder saber per diferents mitjans, els experts creuen que el brot es va produir després del consum de truites contaminades amb el bacteri, especialment en truites poc cuines i quallades.

 

Això és perquè els ous es troben darrere de moltes toxiinfeccions causades pel bacteri Salmonella. Quan això passa (és a dir, quan ens posem malalts després de consumir en un restaurant amb el menjar una mica en mal estat), els afectats poden reclamar.

 

Imatge d'un home amb mal de panxa
Tot i que poques persones ho saben, tenim drets si ens intoxiquem amb el menjar d'un restaurant | GETTY IMAGES

 

Aquests són els teus drets

 

Independentment de quina sigui la causa de la intoxicació, si sabem que s'ha produït la infecció després d'haver menjat alguna cosa en mal estat en un restaurant, els consumidors poden reclamar.

 

D'acord amb l'OCU, aquesta compensació ha d'incloure, almenys, el nombre de dies que no s'ha pogut anar a la feina, sigui per haver estat malalt (de baixa) o fins i tot per tenir cura d'un familiar directe (especialment si és un nen o una persona gran).

Què necessitem per fer la reclamació?

 

Per poder demostrar que hem consumit en aquest hospital, i que efectivament ens trobem malalts, hem de conservar el tiquet d'establiment (com a prova d'aquesta consumició).

 

També és imprescindible sol·licitar un informe mèdic que reculli la data i la gravetat dels símptomes associats a la intoxicació. A més, en cas que n'hi hagués, s'ha de presentar un comunicat mèdic de baixa.

 

Imatge d'una persona ingressada en un hospital
Encara que la intoxicació alimentària no ens porti a l'hospital, és convenient reclamar degudament | CANVA

 

Hem de tenir en compte que, en cas que no s'arribi a una solució amistosa amb l'establiment, és perfectament possible anar directament a la via judicial.

 

D'altra banda, des de l'OCU aconsellen informar del que ha passat a les autoritats sanitàries i/o les autoritats de consum tant locals com autonòmiques. Per què? Perquè d'aquesta manera poden investigar els fets. Així, en cas que es pugui procedir, poden imposar les sancions pertinents que corresponguin.

 

Així, doncs, ja saps: en cas de patir algun tipus de simptomatologia digestiva o intestinal després d'haver anat a un restaurant (intoxicació alimentària, com ara gastroenteritis), tenim dret a reclamar una compensació econòmica.

 

A més, has de recordar el següent, que és el més important. És convenient informar les autoritats, especialment per si hi ha més persones afectades pel mateix brot o problema. Això és perquè podria servir com un senyal d'advertiment, sobretot quan es comencen a sumar molts casos.