Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Home posant gasolina

L'OCU revela les gasolineres més barates el 2022: estalvia amb cada dipòsit

Les dades recollides per tot el país mostren les benzineres i les províncies amb millors preus

2 euros és un preu pel qual la major part del país no està disposat a pagar per cada litre de benzina emplenat. La caiguda dramàtica de la demanda de combustible durant el confinament, l'esclat de la guerra a Ucraïna o la inflació que portem arrossegant des de fa mesos són factors que han encarit disparar amb la mànega.

Davant d'aquesta situació, són moltes les persones que estan disposades a desviar-se uns quilòmetres més o sortir de la ciutat per posar gasolina en una benzinera que ofereixi un preu una mica més raonable. Especialment, ara que ja estem endinsats a l'estiu i són molts els que aprofiten per fer una escapada amb cotxe.

L'OCU ha catalogat les benzineres amb millors preus

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), l'associació privada i independent més gran d'Espanya, ha volgut donar-nos un cop de mà amb aquesta difícil situació.

Per això, per aconsellar els consumidors, ha comparat les cadenes de benzinera de tot el país. Així que, més de 10.000 estacions que han estudiat entre els mesos de febrer i maig per localitzar les que tenen el millor preu.

Mangueres d'una gasolinera
L'OCU revela les benzineres més barates de tot Espanya | Getty Images

Calculats els preus mitjans de cada benzinera, s'ha elaborat una taula amb els millors preus de combustible. A més a més, les comparacions no només s'han fet entre cadenes de benzineres, també entre província i fins i tot entre les estacions.

Com interpretar la taula

Amb l'índex 100 s'indiquen els preus més baixos per combustible, i la resta de cadenes se situen respecte a aquest índex segons el nivell de preus. Com exemplifica la mateixa OCU: «Una cadena amb un índex 114 és un 14% més cara que la cadena més econòmica».

Imatge del rànquing de les gasolineres més barates d'Espanya en 2022, segons l'OCU
L'OCU desvela les benzineres més barates d'Espanya | Catalunya Diari

Les benzineres més barates

Com deixa constància l'OCU, 'BonArea' és la cadena de benzineres amb els preus més baixos tant al Gasoli A com a la Gasolina 95. Uns preus que només es troben a Catalunya i part d'Aragó per aquesta cadena de supermercats catalana. Però, no gaire per sobre de preu es troben les marques 'Plenoil', 'GM Oil' i 'Campsa Express', totes dotades d'autoservei.

Així mateix, Terol i Lleida són les millors províncies on emplenar el dipòsit, ja que compten amb preus de fins a 5 cèntims més barats que la mitjana del país. Alhora, a la gent del sud de la península tampoc li agrada pagar de més, sent les regions d'Andalusia, Múrcia i València les següents a la llista de benzineres barates.

I les més cares...

El combustible més car, si parlem de gasoil, el trobem a 'Repsol', 'BP', 'Petrocat' i 'Valcarce' amb una mitjana de 0,18 euros per litre més car que a la més econòmica. Pel que fa a la Gasolina 95, 'Petrocat' i 'Valcarce' es mantenen com les més costoses; 0,2 euros més cara. Si ens referim a les zones geogràfiques, en concret, són Astúries, Orense, Guipúscoa i les Balears les zones del país amb els preus més alts en combustible.

Mà agafant una manguera
'Repsol', 'BP', 'Petrocat' i 'Valcarce' tenen els preus més alts del país | Getty Images

Espanya es queda enrere respecte a la resta d'Europa

La pujada dels preus per les energies i combustibles afecte molts altres països europeus. Tot i això, els preus espanyols van començar a l'abril a desemparellar-se de la resta d'Europa.

Mentre que els preus començaven a baixar a altres països, els del nostre país no han fet més que pujar o mantenir-se alts. Fins a 5 cèntims per litre pitjor que als països de la Unió Europea. I això es podria deure als diners que les petrolieres havien d'aportar per sufragar la mesura.

La mateixa OCU que ha aportat totes aquestes dades no es queda enrere al debat i la pressió cap a les autoritats. Preocupats pels consumidors, l'associació ha demanat al Govern la suspensió temporal dels impostos a l'energia, així com els carburants. A més a més, la mateixa organització ha posat a disposició de tothom una eina virtual per localitzar la benzinera més barata a prop de la nostra disposició.