Imatge d'arxiu de diversos bocins de xocolata

L'OCU revela quin és el millor cacau en pols del supermercat

L'Organització de Consumidors i Usuaris ha analitzat més de 70 productes

Segur que a tu també t'han fet la mítica pregunta de 'Ets de ColaCao o de Nesquik?'. El cacau en pols s'ha convertit en un imprescindible en moltes llars del país i, sense cap dubte, les marques més conegudes són les dues esmentades. No obstant això, hi ha una infinitat de cacaus en pols que es poden trobar als supermercats, tant de marques reconegudes com de marques blanques. Però, quin és el millor cacau en pols que podem comprar?

L'Organització de Consumidors i Usuaris ha revisat i comparat l'etiquetatge de més de 70 cacaus solubles per saber quins són els de millor qualitat, tal com va fer amb diverses galetes i iogurts. Per elaborar aquesta anàlisi, l'OCU s'ha fixat en la llista d'ingredients i informació nutricional de les etiquetes dels productes.

 

Resultats generals

L'organització ha arribat a la conclusió que el contingut en sucre de la gran majoria dels cacaus solubles és «massa elevat i en molts casos representa el 65% del producte». Aquest problema, segons explica l'OCU, és encara més gran en els productes que estan orientats per als més petits de casa. L'organització explica que, des del seu punt de vista, aquests productes poc saludables «no haurien de publicitar-se».

A més, anima als consumidors a signar una campanya contra la publicitat d'aliments no saludables dirigits a infants. L'OCU també s'ha adonat que, en molts envasos de cacau en pols, el contingut en fibra no apareix, ja que no és una dada obligatòria.

Així doncs, per tal de poder realitzar l'estudi, l'organització va demanar als fabricants dels productes aquestes dades: «ara només falta que tots els fabricants de forma voluntària s'animin a mostrar la proporció de fibra en l'etiquetatge».

L'OCU també explica que marques com ColaCao, Paladin o Dia no indiquen la informació nutricional per 100 grams de producte en alguns dels seus articles, tal com estableix el Reglament 1169/2011. «Aquesta informació la donen per 100 mil·lilitres (ml) d'aquest cacau en pols ja dissolt en llet. A més, la recepta varia d'un producte a un altre», explica l'organització.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Els cacaus en pols millor valorats

A continuació, exposem els cacaus en pols millor valorats per l'OCU.

  • Cacau soluble Auchan (Alcampo), preparat a base de cacau.
  • Valor Valorcao a la tassa amb 0% sucres afegits.
  • Caobon Cacau soluble 0% (Mercadona).
  • ColaCao AvenaCao.
  • ColaCao Noir.
  • ColaCao 0% sucres afegits amb fibra.
  • ColaCao 0% sucres afegits.
  • Auchan Bio (Alcampo) 100% cacau.
  • Dia Vital Cacau Soluble 0%.
  • ColaCao Pur.

 

El millor cacau en pols és el pur

L'OCU ha separat en cinc grups els més de 70 cacaus en pols analitzats, segons el tipus de producte o el públic al qual es dirigeix. Així, els productes s'han dividit en les següents classes:

Cacaus en pols purs

Aquests són els que tenen el cost més elevat, però no contenen additius ni sucres afegits. A més, són els que tenen més fibra. «Estan entre els cacaus solubles que exhibeixen un perfil nutricional més equilibrat i saludable», explica l'organització.

Cacaus en pols solubles

Compten amb un 33% de cacau, encara que l'organització informa que molts tenen massa sucre: «en la qualificació de sucres afegits, la majoria mereix la pitjor nota possible».

Cacaus en pols instantanis

El cacau en pols soluble i el cacau en pols instantani no té una distinció legal, sinó que són els fabricants els que decideixen posar-li un nom o un altre. Dins d'aquesta classe, l'OCU destaca que és la categoria més enèrgica i que el contingut en cacau és molt variable. A més, exposa que cap mereix la millor qualificació en el sistema Nutriscore.

Cacaus en pols a la tassa

Aquests cacaus destaquen per la seva consistència, que s'aconsegueix incorporant farines o midons a la composició. Presenten un 29% de cacau, i l'OCU destaca que només un dels analitzats conté la categoria A en el sistema Nutriscore, pel fet que aquest no porta sucres afegits (encara que sí edulcorants).

Cacaus en pols infantils

Com ja hem comentat amb anterioritat, l'OCU destaca que aquests productes tenen massa sucre i, en general, tenen molt mala nota en aquest apartat: «El suspens és la valoració general en la qualificació Nutriscore».

Com a conclusió, entenem que el cacau en pols més saludable és, sens dubte, el pur, ja que gairebé no compta amb additius ni sucres afegits.