Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'oli d'oliva verge extra

Un oli català, entre els 10 millors del món

Evooleum ha valorat olis d'oliva verge extra i ha determinat el TOP 100 del 2023

Per a molts de nosaltres és indispensable menjar-se una llesca de pa amb tomàquet i oli per començar bé el dia. I és cert, no hi ha res millor que posar-hi un bon raig d'oli d'oliva verge extra. De fet, tenim sort perquè una cosa de la qual podem presumir és que a casa nostra, a Catalunya, som un dels millors productors mundials d'aquest producte. 

I un dels millors, segons els EVOOLEUM Awards, el trobem a El Morell, al Tarragonès. Segons el certamen, l'oli Mas Montseny Premium Coratina, elaborat íntegrament El Morell, és el cinquè millor oli del món i el primer AOVE coratí produït fora d'Itàlia que entra a l'EVOOLEUM TOP 10.  

És l'únic oli català de la llista, però no l'únic elaborat a Espanya, ja que els olis Supremo Royal i el Pagos de Toral Picual Selección Gourmet, han estat valorats respectivament com el sisè i el desè millors olis d'aquesta llista. 

Un oli de casa nostra, entre els millors

No és cap sorpresa entre els EVOOLEUM Awards hi trobem olis de casa nostra. Aquesta és una competició privada que cada any reconeix els 100 millors olis d'oliva verge extra de tot el món. 

Si bé el 2022 va haver-hi un empat entre Olibaeza Premium Picual, d'Espanya i Monini Monocultivar Frantoio Bio, d'Itàlia, aquest any, el vencedor de l'octava edició ha sigut un oli sud-africà anomenat De Rustica Estate Collection Coratina. En el cas d'Espanya, cinc representants han quedat entre els 10 millors OOVE del món i 61 del TOP 100.

Però Espanya no ha sigut l'únic país mediterrani en destacar, ja que els productes dels nostres veïns,  Itàlia i Portugal, també han aconseguit posicionar-se molt bé en el TOP 100 d'EVOOLEUM.

Jurado
El jurat d'EVOOLEUM s'ajunta per donar el seu veredicte | Twitter @evooleum

Cada cop hi ha més especialització en la seva producció.

Amb l'arribada de la globalització, els països han començat a especialitzar la seva producció de OOVE i ha donat fruit, ja que per primera vegada s'ha proclamat EVOOLEUM ABSOLUTE BEST a un oli produït a Sud-àfrica. 

El jurat va avaluar durant tres intenses jornades les quasi 1.000 mostres de diversos productes produïts en totes les parts del món, fins a seleccionar els 100 millors. L'OOVE sud-africà,  De Rustica Estate Collection Coratina es va emportar 97 punts i va demostrar que la producció d'olis d'oliva verge extra va molt més enllà del Mediterrani.

Una lluita per ser el millor OOVE del món

Top 10 AVOE
Espanya entra al top 10 d'EVOOLEUM 2023 | Twitter @OleicolaJaen

A la pàgina oficial d'EVOOLEUM  podem veure els millors OOVE amb relació a diversos criteris. Aquest any, cinc dels olis del TOP 10 són de denominació espanyola.