Persona pagant a una peixateria

Els 8 tipus de peix que hauries d'evitar: plens de mercuri i toxines

Aquests són els peixos que no has de menjar

El peix és un dels aliments més consumits a Espanya, sigui fresc o congelat. Es tracta d'una de les fonts principals de minerals i greixos de la nostra dieta mediterrània, i aporta certes vitamines i proteïnes úniques al nostre organisme.

Hi ha peixos per a tots els gustos: suaus , forts , blancs , vermells, blaus i, per descomptat, moltíssim marisc . Però no tot són beneficis, ja que alguns peixos també solen estar plens de toxines i elements perjudicials. Per això, avui t'assenyalem els 8 tipus de peix dels quals no hauries d'abusar la teva dieta.

Els 8 tipus de peix dels que no hauries d'abusar

És molt important estar al corrent dels perills que tenen alguns peixos. Per cuidar la teva salut, hauries de tenir molta cura amb el consum dels peixos següents:

 

1. El 'blanquillo'

Blanquillo
El peix 'blanquillo' conté alts nivells de mercuri | Getty Images

El 'blanquillo' és el peix que lidera la llista dels més contaminats per mercuri. El nostre organisme triga molt de temps a eliminar aquesta substància, la qual cosa porta a acumulacions perilloses al nostre organisme.

No cal dir que el mercuri resulta tremendament tòxic per a la nostra salut, provocant danys sobretot en el teixit nerviós i en els òrgans. Aquest metall afecta de forma molt important el creixement dels nens i el desenvolupament del fetus en les dones embarassades.

 

2. El verat

Verat
S'ha de moderar el consum de verat | Getty Images

El verat és un peix blau, allargat i fi  que aporta al nostre organisme vitamines D i B12. Però, com molts peixos blaus, també conté elevats nivells de mercuri.

No és que aquest peix neixi amb el metall al seu interior, però al llarg de la seva vida, a través de la seva alimentació, ho va acumulant. És per això que hauries d'intentar moderar el consum i no menjar-lo més d'una vegada per setmana, ja que el mercuri és perillós per a la salut.

3. La bagra

bagra-peix
La bagra és un peix que conté hormones | Getty Images

La bagra és un peix que conté moltes proteïnes, però és molt habitual que el criïn i alimentin amb hormones i en ambients controlats. Això es fa per accelerar el seu creixement i arribar a una mida voluminosa i atractiva. Per desgràcia, això també comporta els seus riscos, per la qual cosa no hauries d'abusar amb el seu consum.

4. La tilapia

La tilapia és el nom d'un conjunt de peixos d'origen africà, que ha guanyat molta popularitat fora del continent. Destaca per tenir un sabor molt bo, i el trobem fàcilment a diversos preparats espanyols.

Tilàpia peix
La tilapia conté molta Omega-6 | Getty Images

No obstant això, és important saber que és un peix que conté un excés d'Omega-6. No ho hem de confondre amb l'Omega-3, molt més sa. Aquest àcid pot augmentar el risc de patir problemes del cor, cervell o fins i tot artritis o asma.

5. La tonyina vermella

Persona tallant tonyina
La tonyina és un dels peixos que conté més mercuri | Getty Images

La tonyina vermella és un dels peixos més consumits a tot el món. Avui dia resulta relativament fàcil trobar-lo tant a restaurants com a moltes llars. El que la majoria de consumidors ignora és que és un peix que pot arribar a contenir un elevat nivell de mercuri i toxines.

Es recomana consumir-ho amb moderació; en cas contrari podria provocar danys al ronyó, el fetge i el sistema nerviós. Encara que afecta especialment les dones embarassades i els nens, el cert és que qualsevol persona hauria de moderar el seu consum.

6. L'anguila

Anguiles
L'anguila és un peix amb massa greix | Getty Images

L'anguila és un peix blau que conté un alt contingut de greixos. A diferència d'altres peixos, aquest greix conté poc àcids grassos d'Omega-3 i absorbeix fàcilment els elements tòxics de l'aigua. Per això, els experts demanen consumir-la amb moderació.

7. El pangasius

El pangasius, més conegut com a peix panga, és un peix d'aigua dolça que destaca per ser saborós i barat. A més, amb prou feines conté espines, cosa que el converteix en un peix molt atractiu, fàcil i còmode de menjar.

Pangasius
El pangasius es cultiva en aigües contaminades | Getty Images

No obstant això, el seu principal problema té a veure amb la seva zona de criança. Aquest peix és originari d'Indoxina, regió amb alguns dels rius més contaminats del món, com és el cas del riu Mekong. Al llarg de la seva vida, aquest peix és capaç d'acumular importants quantitats de toxines, que passen al nostre cos quan el mengem.

8. El llobarro

El llobarro és un peix blanc exquisit i de fàcil preparació, que conté vitamines tipus B i minerals com el fòsfor i el seleni . Encara que el seu contingut en mercuri i toxines és moderat, has de reduir-ne el consum i no menjar-lo més de dos dies a la setmana.

Llobarro
Has de reduir el consum de peixos contaminats amb mercuri | Getty Images

És important alternar els peixos que contenen mercuri amb altres de menys contaminats per descartar qualsevol perill. Alguns exemples de peixos sans i lliures de tòxics són la daurada, les sardines, la truita o el salmó .