Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de capses plenes de peix.

El peix de tota la vida que ara els experts demanen deixar de menjar: un gir radical

Malgrat ser una opció nutritiva i saludable, els experts recomanen evitar-ho

El peix és un aliment deliciós i nutritiu que ofereix molts avantatges per a la nostra salut. És una font excel·lent de proteïnes i greixos saludables, així com de vitamines i minerals essencials per al cos. Tanmateix, els experts aconsellen no menjar una espècie concreta, saps per què?

El peix, independentment de l'espècie i la varietat, és un aliment nutritiu i saludable. Un dels avantatges més significatius de menjar peix és que és una gran font de proteïnes. També és una font de greixos saludables, com ara els àcids grassos omega-3, essencials per a la salut del cervell i el cor, ja que ajuden a reduir la inflamació i milloren la funció cognitiva. A més, és ric en vitamina D, útil per a la salut òssia.

Tot i això, encara que hem de prestar atenció a la varietat de peix que consumim (per exemple, pel seu contingut en mercuri), ara els experts aconsellen evitar un tipus de peix concret.

Quin és el peix tradicional que els experts recomanen no consumir?

L'anguila és un peix molt apreciat pel seu sabor i textura, però en els darrers anys ha sorgit una preocupació creixent entre els experts sobre l'impacte que el consum d'aquest peix pot tenir en la seva espècie.

A escala global, les poblacions d'anguila han disminuït dràsticament les darreres dècades a causa d'una combinació de factors que coneixerem després de manera detallada. Segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), totes les espècies d'anguila estan en perill d'extinció.

Anguiles
Aquest és el peix que els experts recomanen evitar. | Getty Images

Tot i això, l'anguila segueix sent un plat molt popular a molts països, incloent-hi el Japó, on es consumeix en diferents formes, com ara sushi, 'kabayaki' o 'unagi-don'. A Europa, l'anguila també és molt valorada, especialment a la cuina espanyola. Tanmateix, molts experts en conservació estan advertint sobre l'impacte que el consum d'anguila pot tenir a les poblacions d'aquesta espècie. En alguns casos, els experts fins i tot han recomanat evitar el consum d'anguila del tot.

Per quins motius no n'estan recomanant el consum?

Hi ha diverses raons per les quals els experts estan preocupats pel consum d'anguila. En primer lloc, la pesca excessiva ha portat a una disminució significativa de les poblacions d'anguila arreu del món. L'anguila és una espècie molt lenta per reproduir-se, és a dir, que les poblacions triguen molt de temps a recuperar-se de la sobrepesca.

A més, la pèrdua d'hàbitats naturals està afectant les poblacions d'anguila. Necessiten aigua dolça i salada per completar el seu cicle de vida, i la construcció de preses i la contaminació de l'aigua poden afectar la seva supervivència. El canvi climàtic també afecta les poblacions d'aquest tipus de peix tan particular, ja que les temperatures més càlides poden afectar la seva reproducció i migració. Per últim, hi ha un altre factor: el comerç il·legal. Segons CITES, el comerç il·legal d'anguiles està en augment, cosa que està posant en perill encara més les poblacions d'aquesta espècie.

Tenint en compte aquest context, molts experts estan recomanant evitar el consum d'anguila del tot o reduir-lo significativament.Encara que l'anguila és una font important de proteïnes i àcids grassos omega-3, hi ha moltes opcions saludables de peix que poden satisfer les nostres necessitats nutricionals sense posar en risc la supervivència d'una espècie.

Si encara així volem consumir anguila, els experts aconsellen triar fonts d'anguila sostenibles i certificades. Algunes organitzacions, com ara el Marine Stewardship Council (MSC), certifiquen productes d'anguila sostenibles i ben gestionats. Cal recordar que els consumidors també tenen un paper rellevant a l'hora de triar quin peix consumir i a quines fonts de peix donar suport. En escollir opcions de peix sostenibles i certificades, podem ajudar a protegir la salut de les poblacions de peix i dels ecosistemes marins.

[WhatsAppGroup]9[/WhatsAppGroup]