Mà esquerra d'una persona sostenint un bitllet de 20 euros i dos bitllets de 50 euros, en un caixer automàtic

La pensió mínima de viduïtat a Espanya el 2023: el que hauria de cobrar qualsevol

La quantitat cobrada pel pensionista varia segons les càrregues familiars o l'edat

Compartir moments de joia i connexió profunda amb la teva parella té un valor incalculable. No obstant això, per desgràcia, aquest vincle de vegades es trenca abans del compte, a causa de la mort d'un dels cònjuges.

Les memòries compartides es converteixen en preats tresors, però la sensació de pèrdua deixa una empremta dolorosa. És un mal tràngol per a qualsevol ésser humà i poques coses positives es poden treure d'una situació així.

Potser una de les poques és l'anomenada pensió de viduïtat. És un benefici econòmic que s'atorga a les persones que compleixen els requisits establerts pel sistema de seguretat social d'un país.

Aquesta pensió busca proporcionar un suport financer als que es queden enrere després de la mort del seu marit, esposa o parella. D'aquesta manera, se'ls ajuda a fer front a les dificultats econòmiques que poden sorgir a causa de la pèrdua d'un dels suports de la llar.

En alguns països, la pensió pot ser temporal, és a dir, es paga durant un període determinat, mentre que a d'altres pot ser vitalícia. La pensió de viduïtat sol ser un percentatge de la pensió o salari que rebia el cònjuge mort durant la seva vida laboral activa.

Muntatge amb mans d'una persona gran i un cercle amb diversos bitllets d'euro
Aquest tipus de pensió ajuda el cònjuge del mort en el seu dol | Getty Images Signature, DAPA Images

Quin és el percentatge del salari del mort que es rep a la pensió?

El 2023, el percentatge de la base reguladora del cònjuge mort que es rep a la pensió de viduïtat és del 52%. Aquestes dades poden resultar una mica confuses, per la qual cosa el govern ha establert un mínim a cobrar.

El mínim que hauria de cobrar qualsevol, independentment de les circumstàncies del beneficiari, és de 593,27 euros. Tot i això, aquest mínim pot arribar a 905,86 euros al mes en funció de l'edat i de les càrregues familiars. Per a aquelles persones que tenen càrregues familiars, la quantitat mínima de la pensió de viduïtat puja a 905,90 euros mensuals (12.682,60 euros anuals).

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

En el cas de persones de més de 65 anys o amb una discapacitat del 65%, la quantitat mínima de la pensió de viduïtat s'estableix en 783,10 euros mensuals (10.963,40 euros anuals). Si et trobes en el rang d'edat de 60 a 64 anys és de 732,60 euros mensuals (10.256,40 euros anuals).

Per a les persones menors de 60 anys que no tenen càrregues familiars, la quantitat mínima de la pensió de viduïtat arriba als 593,30 euros mensuals (8.306,20 euros anuals). Aquest seria el cas més baix possible.

Muntatge de les mans d'una persona gran amb les d'una jove i un taulell amb diners
Espanya destina actualment més de 12.000 milions d'euros per cobrir les pensions | Getty Images

Espanya ha destinat més de 12.000 milions d'euros a pensions el juliol del 2023

L'últim mes del present any, al juliol, es van destinar 12.017,76 milions d'euros a pensions, una quantitat molt alta que va suposar un 10,81% més que el mateix període de l'any anterior, el 2022.

La pensió de viduïtat és el segon tipus en què s'inverteixen més diners, poc més de 2.000 milions d'euros. La supera, per molt, el que pararà a la pensió de jubilació, que puja a 8.758 milions d'euros.

Segons fonts del ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, el nombre de pensions registrades el juliol del 2023 és de 10,06 milions. Pel que fa al nombre de pensionistes, aquest puja fins als 9,11 milions.

4,61 milions són homes, mentre que 4,5 milions són dones. D'aquestes dades es desprèn que algunes persones reben més d'una pensió. La tendència deixa caure que cada vegada hi haurà més pensionistes, ja que des del juliol del 2012 fins al juliol del 2023 s'ha incrementat el nombre un milió més.