Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de diferents tuppers de plàstic de colors i mides

El producte tòxic que contamina molts aliments i demanen prohibir ja a Catalunya

Es tracta d'un producte amb què entrem en contacte cada dia, sense adonar-nos

Si mires al teu rebost, o als armaris de la teva cuina, és molt possible que et trobis infinitat d'envasos i 'tuppers' de plàstic. Des d'ampolles fins a plats, passant fins i tot per culleres o forquilles. I és que és molt comú que molts estris, eines i elements que tenim a casa siguin de plàstic.

I tot perquè aquest producte s'ha convertit en una cosa fonamental en el nostre dia a dia, malgrat els seus negatius efectes mediambientals. I no només això, ja que els productes de plàstic que tinguis per casa és molt probable que continguin un element molt nociu: el bisfenol A. Es tracta d'un compost orgànic present en plàstics alimentaris (llaunes, biberons, etc.), DVD o certs papers tèrmics.

Imatge d'un tupper de plàstic amb espaguetis a dins
Els envasos de plàstic juguen un paper fonamental a les nostres vides | Getty Images

I és precisament la presència d'aquest component allò que ha fet saltar les alarmes entre els científics. Com que el bisfenol A podria tenir efectes molt perjudicials en la salut, demanen la seva immediata prohibició a Espanya. A continuació, t'expliquem més sobre aquest element i els suposats perills per a la salut.

Què és exactament el bisfenol A?

El bisfenol A (BPA) és una substància química utilitzada principalment en combinació amb altres substàncies per a la fabricació de plàstics i resines. Concrtament, es fa sevir principalment al policarbonat, un plàstic rígid i transparent d'altes prestacions.

Alhora, el policarbonat es fa servir per fabricar recipients per a aliments com a biberons, plats i recipients per a emmagatzematge. A més a més, serveix per fer recobriments o pel·lícules protectores que cobreixen l'interior de les llaunes o tines destinades a rebre aliments i begudes.

El gran problema que ho fa molt perillós

Fins aquí tot correcte, si no fos perquè el BPA és capaç de migrar en petites quantitats a aliments i begudes emmagatzemats en materials que contenen aquesta substància. Tenint en compte que prop de 60 sectors són usuaris potencials de bisfenol A a Espanya, el risc és més que evident.

Imatge de biberons i xumets
La migració del bisfenol A cap a begudes i aliments presenta grans riscos | Getty Images

Al nostre dia a dia entrem en contacte amb aquest aliment de forma constant. Per exemple, es troba en cables, segelladors, adhesius, envasos per a ús alimentari o no, òptiques de fars, articles esportius, líquids de frens. Fins i tot arriba a ser present a vaixelles, recipients d'emmagatzematge d'aliments o tipus vells de biberons.

Perills i riscos per a la salut del bisfenol A

Alguns estudis han revelat efectes molt negatius del bisfenol A en animals. En concret, efectes sobre la reproducció, les glàndules mamàries, sobre el metabolisme, el cervell i fins i tot sobre el comportament. En el cas dels humans, el que més preocupa són els efectes sobre la reproducció, el metabolisme i les malalties cardiovasculars.

Aquests efectes es podrien observar fins i tot a nivells baixos d'exposició durant fases sensibles del desenvolupament. Per això, s'ha recomanat una reducció de l'exposició de la població al bisfenol A, en particular mitjançant la substitució en materials destinats a entrar en contacte amb aliments.

I, particularment, les poblacions més sensibles: lactants, nens petits i dones embarassades. També se sospita que el bisfenol A és un disruptor endocrí, és a dir, que altera les funcions del sistema endocrí i indueix efectes adversos per a la salut.

Què passa amb el bisfenol A a Espanya?

L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha proposat rebaixar la taxa d'ingesta diària tolerable de bisfenol A. Concretament, des de 4 micrograms per kg/pes corporal (valor actual) fins a 0,04 nanograms per kg de pes corporal per dia.

De fet, mentre que a Europa, l'any 2020, es van retirar els tiquets de caixa termes, dos anys abans es va prohibir l'ús del bisfenol A a qualsevol envàs alimentari per a nens petits (de 0 a 3 anys).

Imatge d'un tupper de plàstic amb diversos aliments
La conservació dels aliments en envasos de plàstic és una pràctica molt comuna | Getty Images

Però, segons els experts, aquesta mesura és en realitat curta, ja que ignora les dones embarassades. Per tant, caldria prohibir l'ús del bisfenol A en els envasos alimentaris del tot, mitjançant l'aplicació d'un «principi de precaució».

En aquest sentit, ja el 2013 els diputats del PSOE José Luis Ávalos i María Luisa Carcedo van presentar una proposició de llei. Aquesta estava a favor d'estendre la prohibició de l'ús d'aquest element a qualsevol tipus d'envàs d'aliments. Això sí, de moment, només queda dir això de 'el temps dirà', perquè encara no hi ha cap mesura sobre això.