Prendre cafè és un autèntic gustasso. És un dels grans plaers que associem a la desconnexió. Al matí o a la tarda, prendre cafè és quelcom obligatori per a molts de nosaltres. És una rutina del dia a dia, fins i tot és quelcom necessari per a poder tirar endavant. Sense anar més lluny, el consum mitjà de cafè a Espanya és de quatre tasses diàries, quelcom que situa l'Estat espanyol al dinovè lloc del rànquing de països més cafeters.
Doncs bé, si algun dia tens pressa i l'has de comprar al supermercat, ves amb compte. No qualsevol cafè és bo: és més, n'hi ha un en concret que els experts desaconsellen.
Els experts parlen clar: no te'l prenguis
El més normal és que ens el preparem a casa. A vegades, però, tenim pressa i baixem al supermercat a veure què trobem. Ara, si ens hi fixem, a la secció de refrigerats hi podem trobar uns cafès envasats (i per endur) que els experts desaconsellen.
Es tracta d'un cafè envasat i llest per al consum, que tenim molt normalitzat. És fàcil, és ràpid i l'envàs és bonic i atractiu. Un win-win a priori.
El que molt pocs consumidors arriben a imaginar-se és que aquest tipus de cafès són bàsicament llet amb gust de cafè. Segons la revista Consumer, encara que la proporció de llet pot variar, aquesta se situa al voltant del 81% de la beguda. I no es tracta d'un problema que afecti únicament una marca, sinó la immensa majoria.
Marques com Kaiku o Starbucks fan servir el cafè líquid, que representa entre un 15% i un 20% del producte. En canvi, Nescafé i Eroski prefereixen el soluble, l'equivalent al cafè de sobre tota la vida. Finalment, marques com Mocay opten per l'extracte concentrat de cafè.
Més greix, més calories
I tot això què vol dir? Doncs fàcil: que engreixen molt més. Les marques aposten en general per la llet semidesnatada, tot i que Nestlé fa servir la desnatada amb un extra de crema per millorar-ne la barreja.
En aquest últim cas, la proporció de greix és més gran, de fins a un 2,8% del total de la beguda, en comparació de l'1,5% de mitjana de les que fan servir semidesnatada.
I la diferència és evident, perquè mentre que cafès amb llet semidesnatada tenen al voltant de 124 quilocalories, els cafès més grassos poden superar les 160 quilocalories.
NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!