Moltes vegades pensem que els llocs més bonics són els típics que tothom coneix. La veritat és que l'encant sol passar més desapercebut per guardar-ne l'essència. Aquest és el cas del poble que els experts de National Geographic han escollit com el més bonic d'Espanya.
Cal destacar que la bellesa és una cosa totalment subjectiva, i com diu la dita «N'hi ha per a tots els gustos». No obstant això, hi ha llocs on la bellesa es pot apreciar a primera vista, ja que tot el seu conjunt forma quelcom especial.
El poble més bonic d'Espanya és a Osca
El protagonista és Aínsa, un poble medieval situat a la comarca de Sobrarbe, a Osca. Tot i que el Pirineu Aragonès sol estar sempre a les llistes i preferències dels llocs rurals més bonics d'Espanya, Aínsa és una localitat que molts espanyols desconeixen.
Tot i això, aquest poble ho té tot per ser l'elegit. I és que està situat entre els rius d'Ara i Cinca, a 590 metres d'altitud. A més, l'envolten el Parc Nacional d'Ordesa i Monte Perdido, el Parc Natural de la Sierra i els Canons de Guara i el Parc Natural de Posets.
Aínsa no només destaca pel seu entorn natural
Cal destacar que Aínsa no només és rica en entorn natural, sinó que també ho és en cultura. Aquest municipi va ser catalogat l'any 1965 com a Conjunt Històric-Artístic gràcies a la seva església de Santa María. El seu castell va fer categoritzar-lo també com a Monument Nacional, el 1931.
El lloc central d'Aínsa és la plaça major, que es conserva igual des del segle XII. Aquí és on se celebren les fires i els mercats medievals. A més a més, es considera una de les millors places medievals d'Espanya.
El que sí que s'ha anat modificant és el castell, però encara continua conservant un tros de muralla. De fet, és en aquest lloc on se celebra el Festival Internacional de Música, que cada any té lloc els 15 primers dies de juliol.
Tampoc passen desapercebuts la Torre del Homenaje, que es va construir amb restes àrabs al segle XI, i el museu de la Fauna Pirinenca. Aquest proporciona informació sobre els valors naturals i els espais protegits, mitjançant exposicions fixes i audiovisuals. També compta amb un túnel on es poden veure aus que viuen en llibertat, gràcies a uns vidres que fan de mirall.
En una de les torres del castell té lloc l'Espai del Geoparc dels Pirineus. Aquí es poden observar diferents tresors geològics i entendre què expliquen les roques de Sobrarbe amb 500 milions d'anys. A més, al mateix lloc està situada l'oficina comarcal de turisme de Sobrarbe.
Al costat d'Aínsa hi ha un poble submergit
Justament baix d'Aínsa hi ha Mediano, un dels pobles submergits a Espanya. Quan encara era un poble normal i corrent, a la superfície de la terra, l'any 1929 es van iniciar les obres per construir un embassament. Aquest serviria per regar la zona sud de la província.
El 29 d'abril de 1969 va succeir el menys desitjat. Després de tres dies plovent sense parar, el pantà s'anava omplint sense fi. Es va avisar als veïns que hi havia risc d'inundació, però no de quan passaria. Dijous Sant d'aquell any el poble es va començar a submergir en el pantà. Els veïns van sortir de seguida amb allò que duien a sobre i, quan van voler tornar-hi, va haver de ser en barques.
Avui dia, quan el nivell d'aigua és alt, es pot veure la punta de la torre de l'església que tenia Mediano. Quan el nivell d'aigua és baix, es pot arribar caminant-hi i veure-la gairebé en plenitud. Una curiositat que remarca el que és interessant d'aquest poble és que hi acudeixen bussejadors de tots els llocs per contemplar-lo per sota l'aigua.