Imatge d'una dona en un supermercat amb un carro de la compra

Polèmica amb l'OCU: el conegut supermercat valencià que li ha pagat milers d'euros

La Facua ha revelat quin supermercat hauria pagat 20.000 euros a l'OCU

Tot i no ser sorprenent que Mercadona i l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) comparteixin titular o notícia, aquesta vegada el motiu sí que és molt sorprenent. I és que la Facua ha denunciat públicament una relació econòmica que podria existir entre la cadena valenciana i l'associació de consumidors.

Encara que només s'hagi fet públic el nom de l'OCU, es calcula que podria existir més d'un acord econòmic amb quatre organitzacions nacionals més del mateix àmbit, sobre les quals encara no han transcendit detalls.

Mercadona hauria pagat 20.000 euros a l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU)

Segons les declaracions de la Facua, Mercadona hauria pagat un total de 20.00 euros a l'OCU, amb un acord que, de moment, continua sent privat. I és que, malgrat la insistència de la Facua per sol·licitar que els convenis es facin públics, cap de les companyies o entitats involucrades ha accedit a compartir-ne el contingut.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Per si no n'hi hagués prou, l'ONG d'origen andalús, ha aclarit que no és la primera vegada que té accés a convenis de l'OCU amb altres empreses. Pel que sembla, aquesta organització estaria darrere de la recepció de pagaments per poder captar clients o patrocinar esdeveniments. Com ells mateixos declaren, els acords esquitxarien empreses d'índole de Mercadona, Telefónica o Repsol, entre moltes altres.

Imatge del logo de Mercadona.
Mercadona seria una de les empreses que mantindria un conveni amb l'OCU | Mercadona

Per poder accedir a aquests documents, el director de Facua, Rubén Sánchez, va sol·licitar davant del Consell de Transparència que el Ministeri de Consum compartís de forma pública els convenis, malgrat la inicial negativa per part del ministeri.

«En contra del que indica el Ministeri requerit, resulta indubtable que l'accés a la informació sol·licitada es regeix enterament pel règim jurídic establert a la Ltaibg [Llei de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern] i, conseqüentment, s'ha d'estimar aquesta reclamació, instant el Ministeri a concedir l'accés demandat», va arribar a confirmar el Consell de Transparència.

La cadena valenciana i la seva relació amb l'OCU: un fòrum que ho podria confirmar

De la mateixa manera, la Facua revela que el que estaria darrere d'aquest pagament seria un conveni de col·laboració entre Mercadona i l'OCU. Com ells mateixos assenyalen, el novembre del 2020, va tenir lloc un fòrum anomenat Fòrum Internacional 'Euroconsumers' i hi va participar Adela Torres, gerent de responsabilitat social de Mercadona, després d'haver pagat per això, segons recull la Facua.

Al conveni que s'ha fet públic, es recull el següent: «es compromet a realitzar a favor d'OCU, una aportació econòmica per import total de 20.000 euros» fent referència a Mercadona, que ho pagava com a 'col·laboració'.

Diversos carrets de Mercadona
Mercadona hauria arribat a pagar 20.000 euros | Mercadona

A més, encara que Facua hagi intentat que la cadena valenciana compartís dades econòmiques sobre la seva relació amb l'OCU, sembla que la cadena valenciana s'ha negat a compartir-la, ja que afirma fer-ho per respecte.

Així mateix, l'ONG andalusa ha confirmat estar esperant altres convenis entre empreses i associacions de consumidors, però el Ministeri de Consum ha preferit adherir-se a una ampliació que postergaria l'arribada fins a un mes més.

La FACUA ha sol·licitat transparència legislativa

Amb intenció que les empreses privades no puguin pagar associacions de consumidors, la FACUA insta el Ministeri de Consum a inspeccionar la llei actual. I és que aquesta permet que les organitzacions rebin ajudes econòmiques, encara que hi hagi excepcions en el cas que el pagament afecti la transparència o la independència dels qui el rebin.

En el cas de l'OCU, per exemple, el Codi Ètic recull que són independents de qualsevol influència econòmica o política. Així mateix, assenyalen que qualsevol benefici percebut per les seves activitats es destina a la seva missió com a organització.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!