Imatge d'un pot amb edulcorant.

El popular edulcorant que ha fet saltar les alarmes: risc d'atacs cardíacs

Tot i que moltes persones el consumeixen, pot generar problemes de salut

Quan parlem d'edulcorants, és molt habitual que pensem en el típic edulcorant blanc i sintètic que venen als supermercats. De fet, aquests solen ser els més consumits com a alternativa al sucre refinat.

No obstant això, per endolcir qualsevol producte i treure-li aquest sabor tan amarg, no tot s'hi val. Fa poc, diversos investigadors han trobat un popular edulcorant artificial que, pel que sembla, pot ser molt negatiu per a la nostra salut.

La ingesta d'aquest edulcorant podria ser perillosa, segons els experts

El seu ús és molt versàtil: des d'endolcir aliments fins a fermentar el pa o intensificar el sabor de carns processades. Sigui quin sigui el seu ús, els edulcorants es poden fer servir per aconseguir múltiples coses.

Foto d'una dona gran amb una mà al pit.
El consum d'eritritol s'ha associat a un risc més gran de patir problemes cardíacs. | Getty Images
 

Actualment, podem trobar diversos tipus d'edulcorant als supermercats. I encara que tots poden complir la mateixa finalitat, alguns no són del tot sans. Concretament, n'hi ha un que ha posat en alerta tots els investigadors.

Es tracta ni més ni menys que de l'eritritol, un edulcorant artificial molt popular. Pel que sembla, el seu consum podria estar associat a un risc més gran de patir atacs cardíacs i accidents cardiovasculars.

Per arribar a aquesta conclusió, un grup d'investigadors va fer un estudi en què van analitzar més de 4.000 persones, totes dels Estats Units i Europa. Aquests resultats es van publicar fa molt poc a la revista científica Nature Medicine.

Després d'analitzar els participants de l'estudi, es va observar que aquells que presentaven nivells més elevats d'eritritol a la sang tenien un risc més elevat d'experimentar les malalties que abans hem esmentat.

Foto d'un metge apuntant en un full
Els experts consideren que és necessari investigar més. | GETTY IMAGES
 

Així mateix, també van observar els efectes que aquest edulcorant tenia a la sang. I van comprovar que l'eritritol facilitava l'activació de les plaquetes. En aquest sentit, la formació de coàguls a la sang també augmentava considerablement.

Stanley Hazen, autor principal de l'estudi, assenyala el següent: «Els edulcorants com l'eritritol han augmentat ràpidament en popularitat en els últims anys, però cal fer una investigació més profunda sobre els seus efectes a llarg termini».

Tanmateix, també és important tenir en compte que el nostre cos ja de per si sol crea quantitats baixes d'eritritol, de forma natural. Qualsevol ingesta addicional que en fem, en aquest sentit, s'acabaria acumulant.

En qualsevol cas, resultaria realment complicat mesurar el consum global d'edulcorants artificials. Els etiquetats, en aquest sentit, són mínims, i moltes vegades els compostos s'enumeren de forma individual.

Aleshores... És segur consumir-lo?

Moltes persones recorren als edulcorants artificials com una alternativa al sucre refinat. De fet, les persones que pateixen diabetis o obesitat, per exemple, solen fer-los servir a les seves dietes.

Tot i que és una opció aparentment més saludable, hem de tenir present el tipus d'edulcorant en qüestió. Per tant, el millor és analitzar les diferents opcions que tenim al nostre abast.

Foto de venes de color vermell.
Durant l'estudi es va observar un risc més alt de patir coàguls a la sang. | Getty Images
 

D'aquesta manera, el que podem fer és comparar-ne la naturalesa i la procedència. Per exemple, hi ha edulcorants naturals com el sucre o la sacarosa, els sintètics o els d'origen vegetal, entre d'altres.

Això no obstant, també hem de tenir en compte que certs aliments ja contenen, per si mateixos, sucres naturals. En aquest sentit, si consumíssim alguns tipus de fruites o làctics, per exemple, el millor i més sa seria no afegir res més.

Pel que fa a l'eritritol, l'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA per les seves sigles en anglès) el cataloga com a segur. Per tant, actualment no hi hauria raons per fer un estudi de seguretat a llarg termini.

Els autors també assenyalen la importància de continuar investigant sobre això, especialment per confirmar noves troballes a la població general. Tot i que aquest treball suposa un nou avenç, encara presenta certes limitacions.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!