Muntatge de Mercadona i Lidl

Lidl i Mercadona tremolen: un client es torna viral en assenyalar el súper més barat

Un usuari d'Instagram compara els preus d'aliments bàsics als supermercats més importants

Molts consumidors fa mesos que comparen preus als supermercats. Tot i que l'IVA s'ha reduït en aliments bàsics com la llet, el pa, els ous i els llegums, encara hi ha molta diferència en aquests segons on es comprin. Per això, un usuari ha decidit estudiar el preu d'aliments com ara els ous, la llet o l'oli i revelar quin és el supermercat més barat.

Quin és el supermercat més barat a Espanya?

L'1 de gener del 2023 es va implementar una mesura que reduïa temporalment l'IVA en productes de primera necessitat. Alguns productes estarien exempts d'IVA i d'altres passarien del 10 % al 5 %. Tanmateix, alguns supermercats han augmentat els preus d'aquests productes per compensar la pèrdua d'ingressos a causa de la reducció de l'IVA.

Un usuari d'Instagram anomenat Marclife ha fet una comparació de preus en quatre aliments bàsics: ous, macarrons, llet i oli (tots ells de marca blanca). Va comparar els preus entre setembre del 2022 i gener del 2023 en cinc supermercats principals: Mercadona, Carrefour, Lidl, Dia i Alcampo.

Segons aquesta comparació, Alcampo sembla tenir els preus més baixos, mentre que Mercadona és actualment el més car. Això demostra com alguns supermercats han aprofitat la reducció de l'IVA per augmentar-ne els preus.

Foto d'una caixera de supermercat.
És normal que els clients es preocupin per trobar preus baixos. | Getty Images

Anàlisi dels preus d'aliments com ara ous, pasta, llet i oli

Segons una comparació de preus d'un usuari d'Instagram anomenat Marclife, tots els supermercats analitzats han augmentat els preus d'alguns aliments bàsics. No obstant això, també hi ha algunes reduccions de preus que no són gaire significatives.

En el cas dels ous, només Alcampo va mantenir el preu en 2,15 € al setembre. Al gener, amb l'IVA al 0 % per a aquest producte específic, tots els altres supermercats en van augmentar el preu entre 2,29 € i 2,45 , excepte Lidl, que el va reduir a 2,09 .

Pel que fa als macarrons (d'un quilo), Lidl i Dia en van augmentar el preu de mitjana entre 3 i 4 cèntims. D'altra banda, Alcampo va reduir el preu de 0,77 € a 0,75 .

Quant a la llet, que també té un IVA del 0 % actualment, gairebé tots els supermercats analitzats en van augmentar el preu de mitjana en 20 cèntims. El litre més econòmic es troba aAlcampoa 0,90 €.

Finalment, en el cas de l'oli, es pot veure clarament que els supermercats han continuat augmentant-nepreumalgrat la reducció de l'IVA del 10 % al 5 %. Tots els supermercats en van augmentar elpreuentre uneuroieuroi mig. L'oli més econòmic és a Dia a 5,20 € per ampolla de litre, però és sorprenent veure que al setembre només costava 4,45 .

Les marques blanques són ideals per estalviar a la cistella de la compra

Les marques blanques són una excel·lent opció per a aquells que busquen estalviar a la cistella de la compra. Aquests productes solen tenir unpreumés baix que els de marca coneguda, però ofereixen una qualitat semblant. Això és perquè les marques blanques no inverteixen tant en publicitat i màrqueting com les marques conegudes, cosa que els permet oferir preus més competitius.

A més, moltes cadenes de supermercats tenen les seves pròpies marques blanques i treballen directament amb els proveïdors per reduir costos i oferir preus encara més baixos. Això vol dir que pots trobar productes d'alta qualitat a preus molt assequibles.

Per tant, recorda el punt essencial: si necessites i desitges rebaixar la cistella de la compra, la clau no està només a comparar productes, sinó a omplir el carro amb marques blanques. T'ajudarà molt.

 

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!