Foto d'una dona gran amb el dit al cap fent memòria.

El popular esmorzar a Catalunya que destrossa la teva memòria amb cada mossegada

Els experts recomanen prescindir d'aquest esmorzar

És hora que revisis si realment el teu esmorzar és saludable o no. Investigacions recents confirmen la relació entre la pèrdua de memòria i aquest esmorzar tan típic a Catalunya.

 

La importància de mantenir la memòria intacta

La memòria emmagatzema informació, habilitats i esdeveniments que ens ajuden a cada moment de les nostres vides.Tota la identitat d'una persona està amagada a la memòria. És la suma del que ets, així que es tracta d'un instrument únic.

Foto d'una dona amb el cap recolzat en un braç.
La pèrdua de memòria dificulta el reconeixement d'un mateix. | Getty Images
 

Sense ella, perdem una gran part de nosaltres mateixos i de la nostra identitat. És per això que has de cuidar la teva memòria al llarg de la teva vida... Però hi ha un esmorzar que pot ser molt perillós per poder mantenir-la amb la màxima salut possible.

 

Les dificultats de memòria estan augmentant, entre altres coses, perquè les persones viuen més que mai. L'OMS ha estimat que el nombre de persones amb demència es duplicarà de cara al 2030.

 

Al país, per exemple, hi ha més de 100.000 persones que pateixen un trastorn progressiu de la memòria. I més de 20.000 persones són diagnosticats de manera anual.

Quin esmorzar típic de Catalunya pot ser dolent per a la memòria?

D'acord amb un estudi recent, un consum elevat d'aliments ultraprocessats tendeix a associar-se amb un risc més gran de patir demència vascular i Alzheimer. Aquesta és la conclusió a què han arribat els seus autors després d'avaluar, durant deu anys de seguiment, més de 72.000 persones.

Foto de dos trossos de pastís de pastanaga.
La brioixeria és l'esmorzar preferit de molts catalans. | Getty Images
 

I és que a Catalunya és molt habitual optar per aliments i productes amb alt contingut en sucres afegits. Per exemple, la brioixeria industrial i les galetes en són bons exemples.

 

I, la majoria de vegades, aquests aliments solem consumir-los per esmorzar. Al que hem de sumar, per exemple, els típics cereals ensucrats.

 

També és possible optar pels aliments fregits per esmorzar, com el bacó, que, en els últims anys, s'ha fet molt popular, o fins i tot les salsitxes.

 

Quins són els millors aliments per a la memòria?

Les baies, les fruites i els aliments a base de vegetals són bons per al cervell. Contenen una gran quantitat d'antioxidants que eviten que els àcids grassos i les proteïnes del cos es tornin rancis. Els antioxidants prevenen la inflamació de baix grau al cos, que és el factor subjacent en molts trastorns de la memòria.

Foto d'un esmorzar complet.
Pots incloure aliments més saludables al teu esmorzar. | Getty Images
 

Entre els aliments més interessants, podem esmentar les maduixes, els nabius, les pomes (pel seu contingut en components antiinflamatoris) i les que tenen un alt contingut en vitamines del complex B.

 

També és molt útil optar per greixos bons de bona qualitat, com el peix, l'oli d'oliva i el greix naturalment present als fruits secs, com les nous. I també podem obtenir bons àcids grassos de les llavors. Les llavors de carabassa, gira-sol, sèsam i cànem també contenen bones proteïnes i vitamines.

 

Com cuidar-te per tenir una millor memòria?

Com bé sabràs, la millor manera de cuidar la teva memòria és cuidar-te a tu mateix. Seguir un estil de vida saludable també protegeix el cervell. Els factors protectors per a la salut del cervell inclouen l'exercici, una dieta saludable, una vida social animada i dormir prou a la nit.

L'exercici té un efecte favorable sobre el benestar del cervell i la funció de la memòria en persones de totes les edats, per exemple, a curt termini, immediatament durant i després de l'exercici.

 

A més, té un efecte durador, mantenint la funció cerebral i prevenint trastorns de la memòria. L'activitat física redueix el risc de malalties de la memòria o, com a mínim, pot fer que la malaltia avanci més cap al futur.