Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un munt de mocadors usats i una dona al fons

Els 4 aliments per reforçar la immunitat i no posar-se malalt

El sistema immunitari es pot reforçar si es consumeixen certs aliments

Davant de bacteris resistents i virus mutants, la medicina espera trobar nous tractaments estudiant els processos evolutius dels humans, així com dels patògens que els hi habiten.

Mentrestant, no ens queda cap altra que intentar cuidar-nos al màxim. I quina millor manera que seguir una alimentació natural i saludable, practicar exercici físic regular i mantenir un estil de vida tan sa com sigui possible.

Quins aliments són bons per reforçar les nostres defenses?

A continuació, pots consultar una llista que recull alguns dels aliments més beneficiosos per al nostre organisme.

1. Fruites

Aliments com les fruites i verdures són molt rics en antioxidants i vitamines, per la qual cosa han de tenir una presència constant als nostres àpats. Així, són interessants les fruites i verdures vermelles (tomàquet, síndria, papaia, aranja rosa) riques en licopè, un antioxidant que ajuda a protegir els glòbuls blancs.

2. Verdures

D'altra banda, les verdures de fulla verda i, en particular els espinacs, també són beneficioses per a les nostres defenses. Això és perquè són riques en vitamina A, la qual estimula la proliferació de glòbuls blancs i la producció d'anticossos per part dels limfòcits. Però, si no ens convencen aquestes verdures, podem menjar les varietats de la col, riques en vitamines B9 i C.

Imatge d'un bol amb diverses cols de Brussel·les
Les cols de Brussel·les són ideals per millorar el nostre sistema immunitari | Getty Images

Tanmateix, hauríem de consumir les fruites i verdures de color violeta blavós (remolatxa, ceba vermella, i especialment fruits vermells i negres, i magrana). La raó se sustenta en la reserva de vitamines A, B i C, essencials per donar suport al sistema immunitari i d'antioxidants. De fet, la remolatxa augmenta el nivell d'enzims antioxidants i de defenses.

3. Cítrics

I no podríem oblidar-nos dels cítrics, com la llimona, la taronja i l'aranja. Per què? Molt senzill: pel seu alt contingut en vitamina C, útil per millorar el poder de destrucció microbiana dels glòbuls blancs. I, a més a més, la vitamina C és capaç de participar en la destrucció cel·lular i en l'eliminació de les defenses esgotades, facilitant-ne la renovació.

4. Espècies

Les espècies també són molt interessants, com passa amb la cúrcuma, el curri, la canyella i el gingebre. I és que brinden beneficis antioxidants i també proporcionen una acció antiinflamatòria i antiinfecciosa.

Quins altres aliments poden ser interessants?

L'all, la ceba, l'escalunya, el cibulet, el romaní o la farigola són ideals, especialment quan els consumim en forma d'infusió. Però, sabies que el cacau també ofereix beneficis útils? Així és, i això és perquè és tremendament ric en polifenols.

Els polifenols són una família d'antioxidants molt potents, útils per ajudar el sistema immunitari a lluitar contra els diferents atacs microbians i també en estimular els glòbuls tant vermells com blancs.

Cacau pur i grans de cacau
El cacau és un dels aliments més rics en polifenols | Getty Images

Com funciona el nostre sistema immunitari?

El sistema immunitari és un sistema de vigilància i defensa que treballa constantment per protegir el nostre organisme d'atacs externs. Bàsicament es compon de diversos òrgans i desenes de diferents tipus de cèl·lules.

Però com funciona el nostre sistema immunitari? Doncs, quan un microbi o una altra amenaça entra al nostre cos, els glòbuls blancs el detecten i el capturen. En concret, són cèl·lules (leucòcits) que es troben presents a la sang, la limfa o els òrgans.

Després, les cèl·lules immunitàries generen unes substàncies químiques anomenades citoquines, capaces de reclutar altres capaces d'eliminar el microbi, absorbint-lo i digerint-lo. Aquesta és l'etapa d'inflamació aguda responsable de símptomes com a febre, malestar, cansament o envermelliment.

De manera paral·lela, altres cèl·lules migren a través de la sang cap als ganglis limfàtics més propers. Aquí presenten un fragment de microbi, l'antigen, als limfòcits T i B (altres tipus de glòbuls blancs), que s'activen i es multipliquen. D'altra banda, mentre que les cèl·lules B produeixen anticossos que poden neutralitzar el microbi, les cèl·lules T destrueixen les cèl·lules infectades.