Segurament has sentit parlar de la kombutxa, una opció sana i refrescant que ara té moltíssima popularitat. Si no ho has fet, fixat la pròxima vegada als supermercats i veuràs com ja hi és gairebé a tots els carretons de compra de la gent.
Ha conquerit també el cor de moltes influencers, com Jessica Goicoechea o Chiara Ferragni, que no paren de recomanar-la als seus seguidors. Fins i tot la reina Letizia ja és consumidora habitual.
La preferidaq dels clients és la kombutxa de Mercadona, que arrasa des del primer dia pel seu sensacional gust de llimona i gingebre. En canvi, la kombutxa de Lidl destaca per ser de les més econòmiques del mercat.
Quins són els orígens de la kombutxa?
La kombucha és una beguda mil·lenària, que prové de la Xina, i les primeres proves de la seva existència es remunten a l'any 221 a. C. La llegenda parla d'un emperador que, a la recerca de l'elixir de l'eterna joventut, va trobar a la kombutxa el que buscava.
El Japó també té la seva pròpia història, que es remunta als temps de l'emperador Ingyo. Aquest estava greument malalt, i per salvar la seva vida, el doctor Kambú va recórrer a la kombutxa. Segons la llegenda, la kombutxa el va ajudar a recuperar les forces i recuperar-se.
Al principi, només es bevia a Àsia, a partir del segle XIX la kombutxa es va començar a expandir a la resta de continents. Avui dia, ja ha aconseguit guanyar-se un lloc especial a les cuines dels consumidors.
Grans beneficis nutricionals
Tot i comptar també amb molts detractors, la kombutxa té molts beneficis per al nostre cos. Per exemple, destaca per les seves propietats antioxidants, però també per ajudar a l'organisme a eliminar colesterol.
A més, aporta al nostre sistema vitamines essencials (B1, B2, B3, B6, B12, àcid fòlic, C, D, E i K) i minerals com el ferro o el potassi.
Quins ingredients necessito per preparar kombutxa?
Si encara no has provat la kombutxa, aquesta és l'oportunitat ideal perquè la preparis a casa seguint aquests senzills passos. Per això, cal que tinguis aquests productes:
- Uns 3 litres d'aigua mineral
- Una tassa de sucre de canya
- Uns 24 grams de té negre
- Un got de kombutxa
- Un SCOBY
De tot el llistat, segurament l'últim és el que més et crida l'atenció. L'SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) és un fong amb aspecte gelatinós necessari per fer la teva kombutxa, perquè és el que fa que la teva barreja fermenti.
En el cas que vulguis posar una mica més dolça la teva kombutxa, sempre pots usar sucs naturals de fruita, trossos petits de fruita o les espècies que més t'agradin. Aquests ingredients hauran de ser afegits al començament de la fermentació.
Els utensilis que necessites són: una olla, un pot de vidre apte per 3 litres de líquid o més, un tros de tela, un colador o un difusor i una cullera metàl·lica per barrejar. Si has comprat per primera vegada l'SCOBY, hauries de tenir alguna cosa especial per conservar-la.
Els 3 passos simples per preparar la teva kombutxa ecològica
1. Pren les mesures higièniques necessàries
Com entendràs,, perquè la recepta de kombutxa casolana surti igual, cal que tots els materials i les teves mans estiguin nets. D'aquesta manera ens estalviarem complicacions futures.
Si vols assegurar-te d'una neteja correcta, pots desinfectar tot el que vulguis utilitzar amb vinagre i aigua calenta. Els recipients, si són de vidre, millor.
2. Prepara la kombutxa
Per preparar la kombutxa, heu de posar a bullir un litre d'aigua en una olla. Quan ja estigui bullint, heu d'afegir el sucre i remenar fins que el sucre s'hagi integrat totalment.
Després, cal apagar el foc i afegir-hi el té. Si cal, ho pots fer amb un difusor o un colador. Deixa-ho reposar 10-15 minuts i afegeix l'aigua que sobra a la barreja (recorda que primer només n'hem afegit 1 dels 3 litres).
Quan hagis afegit l'aigua, has de buidar la kombutxa al pot de vidre i esperar que es refredi, ja que cal que la seva temperatura sigui l'ambiental. Un cop hagueu aconseguit aquesta temperatura, heu de posar l'SCOBY.
3. Deixa que la beguda fermenti
És el moment d'esperar. Aquest temps és clau per aconseguir la kombutxa, ja que fins a aquest punt l'únic que hem aconseguit és una mena de té. Per això, has de deixar el teu pot en un lloc on corri l'aire durant uns 10-15 dies.
Per assegurar-te que tot va bé, pots passar-ne el contingut a un got. Prova el líquid del got per comprovar si el resultat és del teu gust.
Recorda que si la temperatura del lloc on deixes la kombutxa és baixa, trigarà una mica més a fermentar. Els graus recomanats poden variar, però l'ideal és un ambient d'entre 21 i 26 °C. Un cop hagin passat els dies necessaris, hauràs de retirar l'SCOBY i introduir-lo a una altra kombutxa. Ja queda poc per ser consumida.
Extra: afegeix sabor amb la segona fermentació
Això ja és opcional, encara que molt útil si el que es busca és que la kombutxa tingui un sabor concret. Has de saber que, si la beguda passa més temps fermentant-se, el sabor serà més dolç, i que en canvi si passa menys temps resultarà més àcid.
Si vols que el sabor sigui afruitat, pots afegir a la barreja 3 dits del suc de fruita que més t'agradi. Tot depèn de com prefereixis el sabor de la teva kombutxa casolana. La durada d'aquesta segona fermentació varia entre els 7 i 10 dies.
Recorda que l'ampolla amb la kombutxa final haurà d'estar a la nevera fins que te l'acabis. La kombutxa pot estar a la nevera molt de temps. En canvi, si la deixem massa temps a temperatura ambient, pot acabar sent molt desagradable.