Tassa de cafè.

L'error que fa tota Catalunya amb el cafè i desespera els experts

Una creença molt comuna sobre el cafè que és totalment falsa

El cafè agrada a gairebé tothom a Espanya. El consum mitjà al nostre país és de quatre tasses diàries, cosa que ens situa al dinovè lloc del rànquing de països cafeters. Cada any, es calcula que consumim al voltant de 14.000 milions de tasses de cafè, sigui dins o fora de casa nostra.

Conté múltiples beneficis per a la nostra salut, i així ho demostren cada cop més estudis. Per exemple, prevé l'aparició de malalties cardiovasculars i millora la digestió, a més d'ajudar-nos a començar el dia amb energia. Ara bé, ningú pot negar que cometem molts errors, tant en la preparació com durant el consum.

L'error comú amb el cafè que els experts cafeters no s'expliquen

Avui dia tenim al nostre abast cafès de tota mena, amb una varietat de sabors i textures que no deixa de créixer. No obstant això, si hi ha alguna cosa que no sol agradar gens als consumidors habituals de cafès, és que la beguda es quedi freda. Es tracta d'un autèntic malson per als amants del cafè, que es veuen obligats a llançar-lo pel desguàs o, en el millor dels casos, escalfar-lo.

A Espanya ens agrada que el cafè estigui molt calent, fins i tot que cremi. Un fet que sol sorprendre a molts turistes quan demanen un cafè en alguna de les cafeteries de les nostres ciutats i pobles. La creença més comuna és que el cafè fred és un cafè dolent, que no té sabor i que el millor és no tocar-lo.

Detall de dues persones prenent cafè en un bar
La creença que el cafè fred és dolent és molt estesa | Getty Images

Un autèntic despropòsit segons els experts en la matèria, tal com expliquen a 'El Comidista'. «Nosaltres ens bevem el cafè fred sempre que se'ns queda fred», assegura Omar Molinero, reconegut cafeter. Naturalment, no és una simple resignació, sinó que els motius tenen a veure amb la mateixa experiència sensorial del cafè.

El cafè fred i els beneficis per a les nostres papil·les gustatives

Segons Molinero, «el cafè va evolucionant», cosa que indica que el seu sabor va canviant en funció de l'ambient en què estigui situat. «Va canviant de sabor a mesura que va refredant-se, i amb cada baixada de temperatura les nostres papil·les gustatives són capaces de percebre components de sabor diferents», assegura l'expert.

És a dir, el cafè fred no només perd sabor, sinó que fins i tot ens descobreix tot un món desconegut de sabors d'aquesta beguda. De totes maneres, si el que un prefereix és el cafè calent, hi ha una forma de reescalfar-lo sense destrossar-ne el sabor. Es tracta del bany maria, una forma de reescalfar molt menys agressiva que el microones.

Una tassa de cafè recent fet.
Els experts cafeters no reneguen del cafè fred | Getty Images

Què puc fer amb el cafè fred per no desaprofitar-lo?

Si el cafè porta molt de temps fred i no resulta gens desitjable prendre-s'ho, hi ha maneres de donar-li un ús que no passi pel tiramisú de tota la vida. Omar Molinero proposa, per exemple, fer servir el cafè per preparar pa casolà amb un lleuger gust de cafè. «Li donarà un toc lleu i segur que t'agrada», explica.

Una altra forma molt encertada de reciclar el cafè fred és aprofitar-ho per refredar-lo encara més. Concretament, fins a portar-lo per sota dels 0 graus i crear glaçons de gel de cafè. Una gran idea sobretot en aquells dies tòrrids d'estiu, en què ve de gust un cafè amb gel, un batut o fins i tot un bon còctel.

Una idea una mica més atrevida amb cafè fred que ens proposen des d''El Comidista' és fer servir la beguda per afegir-la a un bon estofat de vedella o verdures. I és que, pel que sembla, combinant cafè amb pastanagues, naps i altres verdures, el sabor resultant és excel·lent.

Imatge d'un cafè fred amb glaçons sobre una taula amb grans de cafè i un plat amb glaçons
Una gran idea és reciclar el cafè fred per fer glaçons | Getty Images

El cafè fred que agrada molt, però és el pitjor de tots

Val la pena esmentar que sí que existeix un cafè que se serveix fred i sol agradar a moltes persones: el cafè per emportar. Es tracta d'una beguda que s'ha posat molt de moda en els darrers anys, malgrat que nutricionalment sigui la pitjor opció de totes.

Aquest tipus de cafès són, en gran part, llet amb gust de cafè (la quantitat de lactis sol rondar el 80% del total). Però això no és tot, ja que alguns contenen fins i tot nata, cosa que dispara el seu nivell de matèria grassa. A més, per fer-ho més desitjable, se li afegeixen grans quantitats de sucre, que repercuteixen negativament a la nostra salut.