Home agafant-se la panxa

Recomanen el primer que hem de menjar quan tenim cagarrines per tornar a estar bé

El tractament de la diarrea es basa principalment en el seguiment d'una dieta tova

La diarrea és un trastorn de l'aparell digestiu i es manifesta com a símptoma quan alguna cosa no funciona bé en aquesta àrea de l'organisme. Normalment passa quan la persona pateix gastroenteritis. Però saps exactament què és la diarrea i per què s'ocasiona? Saps per què es produeix?

És molt comú que ens alertem quan presentem diarrea. I és que la consistència de la femta canvia quant a la seva forma tornant-se líquida o aquosa i el nombre de vegades que hem d'anar a dipositar augmenta. Afortunadament, els experts han trobat la solució més ràpida per a la diarrea...

Què és la diarrea?

Es considera diarrea quan les deposicions són més de tres durant uns quants dies, quan és aigua, i pot durar diverses setmanes quan es torna crònica. El símptoma de la diarrea sol venir acompanyat de dolor abdominal, marejos, febre i fins i tot pesadesa o inflor.

En cas de presentar diarrea, és possible que sigui ocasionat per alguna malabsorció, una intoxicació alimentària o la presa de medicaments que tenen com a efecte secundari la diarrea. O en altres casos més greus alguna malaltia intestinal.

mal de panxa
La diarrea és una alteració de les nostres deposicions | Getty Images

També hem de saber que, quan es manifesta la diarrea, aquesta comporta altres complicacions com pot ser la deshidratació, alteracions del ritme cardíac o fatigues. Quan això passa, és moment de prestar especial atenció a l'alimentació.

En contra del que abans es recomanava a l'hora de dinar (limitar la ingesta o eliminar certs aliments), aquestes recomanacions han canviat una mica a mesura que s'ha anat investigant. La veritat és que els científics han anat coneixent cada cop més detalls sobre la diarrea i el que necessita l'organisme quan la patim.

Aliments que afavoreixen la recuperació quan tenim diarrea

Com a primera recomanació, es desaconsella totalment eliminar o excloure certs aliments de manera perllongada. És a dir, no has d'eliminar alguns aliments a llarg termini, perquè l'únic que podem aconseguir és que es creïn veritables intoleràncies o mancances nutricionals.

Per què passa això? La realitat és que el nostre organisme s'adaptaria ràpidament a l'absència d'aquest aliment, disminuint dràsticament la producció d'enzims encarregats de pair aquest aliment. La conseqüència d'això és que es tornaria molt complicat reintroduir l'aliment exclòs a l'organisme.

Aleshores quins aliments podem menjar? Quines són les fruites, verdures, cereals o altres aliments adequats per recuperar-nos d'aquest procés?

Pel que fa a les verdures, sempre optarem per verdures ja cuinades, amb fibres suaus com els carbassons, les carbasses, les pastanagues, que a més són astrigents, i fins i tot l'albergínia. En canvi, les verdures a reduir han de ser la col, l'all, la ceba o els porros, que empitjoren el malestar provocant inflor i fins i tot gasos.

Taula plena de pastanagues
Els experts recomanen menjar pastanagues en aquests casos   | Getty Images

Per descomptat, res de llegums, com els pèsols, les llenties o els cigrons, ja que, com hem dit, són aliments que produeixen inflor abdominal.

La compota, un producte clau per recuperar-nos

La millor manera de gaudir de la fruita durant aquest període de temps en què el cos ha d'exercir el menor treball de digestió és en forma de compota. En general, sempre preferirem la fruita cuita, poma al forn, plàtan, codony, la pera i fins i tot alguna combinació.

A l'hora de sopar o dinar, si volem incloure carn, hem de saber que les carns amb greix són les menys aconsellables. Sempre s'ha d'optar per carns blanques i poc greixoses, com el conill, el gall dindi o el pollastre.

I pel que fa al peix, una altra proteïna d'origen animal, el bacallà, el llenguado o el gall són opcions òptimes. Un aliment important a evitar són tota mena de llets i iogurts, el quefir si pot ser molt bona opció i quan la diarrea hagi cessat, podrem incloure el iogurt natural.

I per últim i no menys important, l'aigua. La hidratació és molt important durant aquest procés, així evitarem el risc de deshidratació bebent fins a dos litres d'aigua.