Imatge de diversos carros amb el logo de Mercadona.

Mercadona retira un dels seus productes després de l'avís d'un proveïdor

Mercadona ha aclarit que el producte es pot tornar a qualsevol de les seves botigues

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha advertit de la presència d'al·lergògens en un conegut superaliment. Es tracta d'unes bosses de llavors de xia, a l'interior de les quals s'han trobat traces de soja, un producte no inclòs a l'etiqueta. Parlem d'un ingredient que, si bé no suposa cap risc per a la majoria de consumidors, sí que pot comportar problemes per a les persones al·lèrgiques a la soja.

El producte en qüestió són unes llavors de xia de la marca Hacendado, comercialitzat a Mercadona. Tal com ha assenyalat l'empresa valenciana, ha estat el proveïdor, Pedon S.P.A., qui ha comunicat que es retira de forma voluntària el producte. Alhora, Mercadona ha insistit que el consum de les llavors no comporta cap risc per a la resta de la població.

Retiren bosses de llavors de xia per contenir traces de soja

Des del mateix portal d'informació de Mercadona s'ha comunicat la presència de soja a les bosses de llavors de xia. Es tracta d'un problema que afecta les llavors de xia de 150 grams, que el supermercat comercialitza sota la seva marca blanca, Hacendado.

Imatge de les llavors de xia del Mercadona.
Mercadona ofereix la possibilitat de tornar el producte i recuperar els diners. | CatalunyaDiari
 

La cadena de supermercats ja ha pres precaucions i ha decidit retirar tots els lots d'aquest producte de les botigues. La raó és que pot portar a equívocs, ja que la presència de la soja no apareix com a advertència a l'etiquetatge. En aquest sentit, l'empresa esperarà «fins a la resolució definitiva de l'expedient sanitari» per prendre una decisió definitiva sobre les llavors.

En aquest sentit, Mercadona ha informat que, aquells clients que ho desitgin, poden tornar els productes a qualsevol de les botigues de la cadena. En aquest sentit, l'empresa valenciana es compromet a tornar l'import del producte al consumidor. Mercadona i el seu proveïdor, Pedon S.P.A., també han demanat «disculpes a tots els clients per les inconveniències causades».

Un avís de les autoritats italianes

La detecció del problema es va produir durant un control rutinari del proveïdor italià de les llavors de xia. Segons ha detallat l'AESAN, l'esmentada empresa va informar les autoritats competents «en compliment de la legislació vigent».

Imatge d'una cullera de fusta amb llavors de xia.
El consum del producte és totalment segur per les persones que no són al·lèrgiques a la soja. | Getty Images
 

El principal objectiu en aquests casos és sempre «no posar a disposició de la població aliments no segurs». En aquest sentit, com ja hem esmentat, s'ha procedit a la retirada preventiva de «tots els lots» dels canals de comercialització.

Es desaconsella el consum de les llavors per als al·lèrgics a la soja

Tota la informació de què disposa l'AESAN també ha estat traslladada a les autoritats competents de les comunitats autònomes. Això s'ha fet a través del conegut Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI).

A més, la informació també ha estat posada a la disposició de la Comissió Europea, a través de la Xarxa d'Alerta Alimentària Europea (RASFF). De fet, ha estat precisament mitjançant aquest mecanisme europeu pel qual va arribar a Espanya l'avís de les autoritats italianes, informant de la situació.

Tot això perquè les autoritats sanitàries puguin verificar la retirada dels productes que puguin estar afectats dels punts de venda.

L'AESAN també ha fet una petició als consumidors. Com a mesura de precaució, les autoritats espanyoles han desaconsellat el consum del producte per a les persones al·lèrgiques a la soja. De tota manera, per a la resta de la població, les llavors de xia són totalment inofensives i es poden consumir amb seguretat.