Supermercat lidl

Alerta sanitària per una coneguda carn del Lidl: demanen tornar-la immediatament

Les autoritats han detectat la presència de salmonel·la en un tipus de carn picada d'au

Les autoritats sanitàries han detectat la presència de salmonel·la en un tipus de carn picada venuda a Espanya. Segons ha indicat l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), la Comunitat Autònoma d'Aragó ha estat la que ha donat la veu d'alarma.

A través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCRI), l'alerta ha estat traslladada a totes les autoritats sanitàries del nostre país. El producte afectat és un tipus de carn picada d'au (Burger Meat de Pollastre - Pavo), comercialitzat a la famosa cadena de supermercats Lidl.

Alerta per un tipus de carn picada contaminada amb salmonel·la

Tal com ha explicat l'AESAN, el nom del producte que apareix a l'etiqueta és 'Burger Meat Pollo - Pavo', amb un número de RGSEAA 10.027476/Z. Es tracta d'un producte venut en safates de plàstic transparents, amb una imatge en verd de dues aus: un pollastre i un gall d'indi.

L'alerta sanitària no s'estén a totes les existències del producte, sinó únicament a les unitats del lot 3369. La data de caducitat dels productes és del 03/06/2022 i el pes és de 500 grams; a més, el seu mode de conservació és el refrigerat. Com ja hem esmentat, es tracta d'un producte de la marca blanca de Lidl, comercialitzats als supermercats alemanys.

Fotomuntatge d'una carn del Lidl.
La carn ha estat retirada per sospites de contaminació per salmonel·la. | CatalunyaDiari

 

L'AESAN ha traslladat tota la informació disponible a les autoritats competents de les comunitats autònomes. L'objectiu és que es verifiqui «la retirada dels productes afectats dels canals de comercialització». Val la pena esmentar que, avui dia, no hi ha constància de cap cas d'intoxicació vinculada a aquesta alerta sanitària a Espanya.

Es recomana no consumir el producte

L'AESAN ha demanat, de manera preventiva, que els consumidors que hagin pogut arribar a comprar el producte que no el consumeixin. En concret, el consell de les autoritats és que «s'abstinguin de consumir-los i els tornin als punts de venda». És a dir, els clients poden acudir a qualsevol supermercat Lidl per tornar el producte sospitós d'estar contaminat amb salmonel·la.

Ara bé, també és possible que s'hagi consumit la carn picada. En cas d'haver-ho fet i presentar símptomes compatibles amb la salmonel·losi, el millor és acudir a un centre de salut. La simptomatologia principal en aquests casos sol ser diarrea, vòmits, febre i mal de cap.

Retirat un cosmètic a Espanya

L'alerta sanitària sobre la carn contaminada es produeix unes hores després d'una altra que va tenir a veure amb un cosmètic antiedat. En aquest segon cas, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) va informar de la retirada urgent d'unes conegudes ampolles antiedat de la marca Vichy. Tot això, després de detectar un «potencial problema» de fabricació, pel qual el vidre de les ampolles podria ser massa fràgil en el moment de la seva obertura.

Producte cosmètic de la marca Vichy
Les ampolles antiedat de Vichy han estat retirades. | Vichy
 

Detecten traces de soja en bosses de llavors de xia

Recentment, l'AESAN també va llançar un avís després de rebre un avís de les autoritats sanitàries d'Itàlia. Tot això després de trobar-se la presència de soja a bosses de llavors de xia, procedents del país veí, sense que el primer producte estigués inclòs a l'etiquetatge.

La descoberta va tenir lloc gràcies a l'autocontrol de la mateixa empresa italiana, que va informar de la incidència les autoritats competents. En aquest sentit, l'empresa distribuïdora a Espanya ha informat de la retirada preventiva de les existències del producte.

Imatge d'una cullera de fusta amb llavors de xia.
Les autoritats han trobat traces de soja en bosses de llavors de xia. | Getty Images
 

Es tracta de bosses de xia de 150 grams, conservades a temperatura ambient i comercialitzades a Mercadona. Les autoritats sanitàries recomanen a les persones al·lèrgiques a la soja que s'abstinguin de consumir el producte. De totes maneres, el seu consum no comporta cap risc per a la resta de la població.

Mercadona també ha informat que, en cas de disposar del producte a casa, es pot acudir a qualsevol botiga a tornar-lo. En aquest cas, al client se li reintegrarà l'import total del producte sense cap problema.