Consulteu la recepta que consulteu, el primer pas sempre és indispensable: una cuina higiènica. I encara que creguem que sí, aquest pas no ha de incloure que tots els ingredients hagin de ser rentats.
El més lògic és pensar que si passem els productes per una mica d'aigua abans de cuinar-los, eliminarem tots els bacteris perillosos. En alguns casos, s'ha demostrat que sí, doncs un rentat correcte dificulta la proliferació de bacteris com la Clostridium botulinum o la Listeria Monocytogenes. Tot i això, per a altres productes el rentat és molt perjudicial, per la qual cosa els experts demanen que no es faci:
Aliments que no han de ser rentats
Tot i el que s'ha apuntat anteriorment, de vegades rentar els aliments i cuinar no van de la mà. Així ho demostren els següents aliments de la llista, els quals, en cap concepte, haurien de ser rentats per no posar en risc la nostra salut.
1. Amanides
Tant les amanides com alguns vegetals no han de ser passats per aigua, per molt dispar que ens pugui sonar. Aquells que has comprat i venen a dins d'una bossa estan destinats a ser consumits sense haver de ser rentats. Això es deu a que són sotmesos a rentats i processos higiènics abans de ser exposats per ser adquirits.
La millor opció per evitar la contaminació creuada amb altres aliments és deixar-les tal com estan una vegada oberta la bossa. Pensa que ja estan desinfectats, per això és una pèrdua de temps i aigua.
2. Bolets i xampinyons
Sí, són dos aliments diferents, però en aquest cas van de la mà gràcies a les similituds. Aquest tipus d'aliments no tolera massa bé la humitat, per la qual cosa s'ha d'evitar rentar-los si no vols que es facin malbé amb més rapidesa.
Com passa amb altres aliments, els bolets i els xampinyons poden experimentar canvis en el sabor o la textura perquè xarrupen tota l'aigua. Tenint en compte que moltes vegades es comercialitzen una mica bruts, pots optar per altres mètodes per rentar-los. Una bona solució és netejar-los amb un raspall una mica humit o trossejar-los directament.
3. Pollastre
El pollastre i l'aigua tenen una relació molt complicada. Tot i els constants avisos per part de les autoritats, la gent segueix creient que el pollastre s'ha de rentar abans de cuinar-lo. En general, cap tipus de carn no s'hauria de rentar, però la del pollastre comporta més riscos que les altres.
A diferència de les altres, el pollastre necessita que es prepari de manera específica per evitar la proliferació de microorganismes que posin en risc la nostra salut. Aquesta necessitat es reflecteix que el pollastre no es consumeixi cru i es requereixi una temperatura mínima de congelació, la qual ha de ser inferior a 4 graus.
Encara que de vegades rentar pollastre es queda en un petit accident, en altres pot desencadenar patir una malaltia. El problema és perquè resulta molt fàcil trobar al pollastre el campilobacter, un bacteri que provoca problemes digestius. Tot i trobar-se en altres productes, les aus poc cuinades són la font de contagi més gran.
Aquestes infeccions bacterianes es tradueixen en una sèrie de símptomes molt molestos per a aquells que els pateixen. Entre ells hi ha la diarrea, els dolors abdominals, les nàusees i vòmits... Un conjunt de signes que poden resultar especialment perillosos per a les persones immunodeprimides. El risc és que les persones afectades per aquesta afecció no tenen capacitat per enfrontar-se a les infeccions.
4. Ous
Possiblement et sentis temptat a rentar un ou si veus que el seu exterior està brut, però has de saber que el millor és deixar-ho tal com està. L'ou té una capa impermeable que el protegeix de la contaminació exterior, però si els rentes, pots provocar el deteriorament d'aquesta protecció.
A més, si vols prendre precaucions higièniques, hauràs d'abandonar una pràctica molt comuna. Ens referim a utilitzar la closca com a eina per separar la clara i el rovell. Si deixeu aquest mètode enrere, evitareu que els bacteris de la closca passin a l'interior de l'ou i el contaminin.